/ болница Тракия
Един от най-авторитетните ортопеди в Европа, д-р Хайнц Рьотингер, беше гост на Ортопедично отделение в болница „Тракия“ през уикенда. Заедно с началника на отделението, д-р Петьо Братоев, и проф. д-р Пламен Кинов, началник на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, д-р Рьотингер извърши поставянето на две тазобедрени протези на пациенти, лекуващи се в Болница „Тракия“.

Д-р Стефан Бузалов получи званието „Доктор по медицина“

Операциите бяха наблюдавани „на живо“ чрез видеовръзка от около 20 ортопеди от цялата страна, които имаха възможност да слушат обясненията на д-р Рьотингер и да задават въпроси. Целта на демонстративните операции е да бъде представена пред българските лекари създадената от д-р Рьотингер вариация за предно-латерален достъп за поставяне на тазобедрена става. Това е миниинвазивен метод, който щади меките тъкани и не уврежда мускулите.
 

болница Тракия
болница Тракия


Той позволява значително по-бързо и без усложнения възстановяване на пациентите. Двамата оперирани пациенти бяха мъже, които се нуждаеха от тазобедрена артропластика - единия на левия крак, а другия на десния.
 

болница Тракия
болница Тракия


Безплатни прегледи за установяване на глаукома в Стара Загора

Това е второто гостуване на д-р Хайнц Рьотингер в България. Преди около 2 месеца той извърши подобни демонстративни операции в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по покана на проф. Кинов. Надяваме се повече ортопеди в България да усвоят метода за достъп на д-р Рьотингер и вярвам, че с демонстративните операции в Болница „Тракия“ допринесохме за това, посочи след операциите д-р Братоев.
Д-р Рьотингер ръководи своя ортопедична клиника в Мюнхен.

 

болница Тракия
болница Тракия


Той покани ортопеди от Болница „Тракия“ и от страната да гостуват в клиниката му и да участват в практически обучения за поставяне на тазобедрени стави по неговия метод, който вече е христоматиен пример в медицинската научна литература.