опашка винетки
опашка винетки / netinfo
Стотици изнервени старозагорци чакат за получаване на безплатни винетки. Вчера и днес имаше напрежение и струпване пред гишетата на „Социално подпомагане” в града, охраната беше на път да позвъни на тел. 112, тъй като хората не желаят да спазват реда си и се стигна до конфликтни ситуации, информира директорът на дирекцията Павлина Делчева. Близо 15 са ангажираните с раздаването на безплатните стикери служители, които вече втори ден работят без обедна почивка и повече от час след приключване на работното им време в 17.30 часа. Обслужването и получаването на винетката е индивидуално, полага се подпис и това отнема близо по три минути на клиент.
 
За първите три дни от началото на седмицата са раздадени около 600 винетки, а от „Социално подпомагане” призовават онези, на които не им предстои спешно пътуване, да отложат вземането на безплатните стикери, за да не се стига до излишно струпване на хора.По-късното получаване няма да ощети хората в неравностойно положение.
 
От началото на декември миналата година до 30 януари са приети и обработени 3 682 заявления. Отказано е на 22, най-често заради това, че автомобилите не отговарят на изискванията за мощност или не са съпружеска собственост.
 
На безплатни винетки право имат хората с 50 и над 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.
 
Днес изтича валидността на годишната винетка, независимо от това кога е закупена.