/ Община Стара Загора
На 1 септември Втора Тунджанска механизирана бригада отбелязва 25 години от създаването си, съобщиха от Общината.

Честването на празника бе на площада пред сградата на Общината и започна с тържественото строяване и награждаване на военнослужещи и цивилни служители от състава на бригадата.

Община Стара Загора

Гости на официалната церемония бяха началникът на политическия кабинет и секретар на Съвета по отбрана Добромир Тотев, областният управител на област Стара Загора Ива Радева, съветникът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военните въпроси генерал-лейтенант Любчо Тодоров, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деан Дешков, началникът на щаба на съвместно командване на силите флотилен адмирал Галин Манев, командири, командвали
2-ра бригада от 1998 г. до днес, ръководители и представители на държавни институции, командири на военни формирования, офицери от запаса и резерва.

Община Стара Загора

Молебен за здраве бе отслужен от отец Иван Генов от Старозагорската епархия. За празника думи изрече командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деан Дешков. „25 години 2-ра Механизирана бригада са много, но и малко.

Община Стара Загора

Днес няма да говорим за история, но не мога да не спомена, че вие сте наследници на бойната слава и традиции на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и 2-ра мотострелкова дивизия. Вие с чест носите пагона и следвате традициите. Сигурен съм, че нашите предци са горди! 25 години в живота на един човек и формирование не са много като време, но като интензитет на събития са много.

Община Стара Загора

Тунджанци са винаги готови, винаги на своя пост. Изпълняват задачите си с отговорност и професионализъм. Вие бяхте първи в създаването на бойната група в България, а днес в нейното поддържане.

Община Стара Загора

Вашият девиз ви описва изцяло - сила и чест! Честит празник!“, каза генерал-майор Дешков от официалната трибуна. Командирът на 2-ра Тунджанска бригада бригаден генерал Станимир Христов благодари в словото си не само на достойните мъже и жени, които са част от редиците на достойните воини, но и на техните семейства, които ги подкрепят през годините.

От името на президента Румен Радев бе прочетен поздравителен адрес. По случай 25 години от създаването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, кметът на общината Живко Тодоров отличи с грамота и подарък подполковник Диян Димов, редник Ивайло Митев и старши сержант Петя Минева.

Община Стара Загора

Всички официални гости получиха юбилейна грамота и представително знаме от командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Празникът продължи с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

От 19:00 часа, отново на площада пред Общината, музикален поздрав по повод 25-годишнината ще отправят Военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и популярната изпълнителка Михаела Филева.