Откриха паметна плоча в чест на дислоцирани в Стара Загора военни поделения
Откриха паметна плоча в чест на дислоцирани в Стара Загора военни поделения / Община Стара Загора

Паметна плоча, посветена на дислоцираните някога и впоследствие закрити военни поделения в Стара Загора, откриха председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов и командирът на сухопътни войски генерал майор Нейко Ненов.

Плочата е поставена на фасадата на днешното Военно формирование 48430, където някога са били разположени 1-ви батальон на 12-ти Пехотен полк /1904-1948 г./, 38-ми Мотострелкови полк /1958-2000 г./ и 38-ми Механизиран батальон /1948-2000 г./.

Откриваме този паметен знак по повод 110 години от създаването на 8-ма Пехотна тунджанска дивизия и Деня на сухопътните войски, който отбелязваме на 19 ноември, каза председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Стефан Пенев. Ние изразяваме своята признателност към всички, които са служили в тези поделения, и които са част от родолюбивия и културен живот на Стара Загора.

Това е четвъртата паметна плоча, която се открива в областта по решение на Областна комисия „Военни паметници".До края на годината ще бъде открита още една в Стара Загора.