/ община Стара Загора
На 5 октомври Стара Загора отново ще чества своя празник. Навършват се 142 години от паметната дата 5 октомври 1879 г. , когато княз Александър Богориди  полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията в града по време на Руско-турската война.
 
Началото ще бъде дадено в 9.30 часа, когато Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи тържествен молебен в Катедрален храм „Св. Николай”.
 
В 10.00 часа на площада пред Община Стара Загора ще бъде издигнато Националното знаме на Република България и ще бъде предаден символичния ключ на града на Кмета на Млада Загора.

Вижте предложенията за Почетен гражданин на Стара Загора

В парк „Пети октомври“ в 10.45 часа признателните потомци ще отдадат почит на загиналите и ще поднесат венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора. Изложба “125 години организирано тракийско движение в България“ ще бъде открита в 11.00 часа в парк „Пети октомври“. Организатор на експозицията е Тракийско дружество „Одринска епопея“.
 
Общинският духов оркестър ще поздрави жителите и гостите на Стара Загора с празничен концерт в парк „Пети октомври“ с начален час 12.00 часа.
 
Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2021“ ще бъде открита в 18.00 ч. в Зала „Байер“.
 
Празничен концерт „150 години с името Стара Загора“, с участието на ОФА „Загоре“, ДЮНХ „Жарава“, актьорите Ивелин Керанов и Елена Азалова със стихове за Стара Загора, ще зарадва старозагорци в Културен център „Стара Загора“ от 18.30 часа.


 
община Стара Загора