/ община Стара Загора
Стара Загора отпразнува 24-ти май -Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

празник
община Стара Загора


Честването започна на площада пред общината, където под звуците на националния химн, бяха издигнати знамената на България, Стара Загора и на ЕС от кмета на Млада Загора Боряна Патеркова, председателя на Младежки общински съвет Едислав Кундев и младия омбудсман Александър Александров.

празник
община Стара Загора


6-годишната Виктория Костова от Детска градина №2 „Зорница“, поздрави присъстващите с изпълнение на емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

Старозагорският Митрополит Киприан и свещеници от старозагорската епархия отслужиха Празничен водосвет-молебен и благослов.

празник
община Стара Загора


„Честит празник на всички преподаватели и дейци на културата. Благодарим Ви за всичко, което правите. Бъдете живи и здрави и продължавайте да повдигате духовността на българския народ, защото тя е повече от необходима“, поздрави кметът Живко Тодоров.

празник
община Стара Загора


Бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.

Десетокласникът от ППМГ „Гео Милев“ Мирослав Минчев и абитуриентката Миглена Трайкова от СУ „Максим Горки“ получиха индивидуални награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ за постигнати призови места в национални олимпиади.

празник
община Стара Загора


В направление „Култура и изкуство“ с индивидуална награда беше удостоен Виктор Стоев, ученик в 4 клас в СУ „Васил Левски“ и възпитаник на Музикална школа при НЧ „Родина-1860“, за изявено участие в национални и международни музикални конкурси и спечелени високи награди. С колективната награда „Млада Загора“  в същото направление беше удостоена Вокална студия „Усмивки“ при НЧ „Родина- 1860“, с ръководители Жанина Янкулова и Елена Малитакова, за постигнати високи отличия в международни и национални форуми.

Индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ беше присъдена на доц. д-р. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, за изключителен принос за развитието и просперитета на висшето учебно заведение. С наградата посмъртно беше удостоена и  Антония Сукманова, за доказан професионализъм и принос в учебно-възпитателната дейност в СУ „Максим Горки“.

празник
община Стара Загора


В същото направление бяха присъдени и две колективни награди-  на Шесто ОУ „Свети Никола“ като духовно средище на просвета и иновативни практики в обучението, както и на педагогическия колектив на Второ ОУ „П.Р.Славейков“- за постигнати високи резултати в учебно- възпитателната и извънкласната дейност.

празник
община Стара Загора


С индивидуалната награда в същата категория „Култура и изкуство“ бяха отличени ръководителят на Библиотека „Родина“  Слава Драганова като еталон за работа в библиотечното дело и българската книжовна култура и Лилия Филипова- за големия ѝ изследователски принос в проучването, опазването и популяризирането на уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора и региона.

празник
община Стара Загора


С Награда за гражданска доблест бяха удостоени 59 студентите по медицина в Тракийски университет, които работиха неуморно в ковид отделения през изминалите месеци. Община Стара Загора връчи Благодарствени адреси и към екипите на Детска градина № 2 "Зорница" и на Детска ясла № 7 "Еделвайс" за проявена съпричастност към работещите в ковид отделения.

Към небето полетяха 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години Светско образование в Стара Загора.

празник
община Стара Загора


Честването продължи с празнично шествие с представителни групи от старозагорските училища, блокове на образователни и културни институции и студенти. 

празник
община Стара Загора


Празникът на площада пред Общината продължи с концерт, в който взеха участие ДЮА „Траянци“ при ЦПЛР, ДЮА „Загорче“ танцова формация „Димитров“, ВС „Усмивки“ при НЧ „Родина-1860“, ВС “Розов свят“ ПРИ НЧ „Св. Климент Охридски -1858“,Детска танцова школа „Настроение“ при НЧ „Настроение 2017“ Стара Загора и ДЮНХ „Жарава“ при НЧ „Родина 1860“ Стара Загора.