/ Държавна опера-Стара Загора
На големия християнски празник Успение Богородично - 28 август по стар стил в 21:00 часа на Античен форум „Августа Траяна“ Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията „Страсти по Матея“ от Митрополит Иларион, съобщиха от Операта.

Държавна опера-Стара Загора

Солисти са Емилия Иванова, Ивайло Джуров и Ивайло Йовчев, участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. „В творбата се съдържат текстове от Живота на Исус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово.

В първата част на произведението се нарича „Свещен плач“ - тогава, когато Евангелието разказва как Исус Христос е влязъл вече и разпоредил на своите ученици да намерят място за Тайната вечеря.

Следват Велики Вторник и Велика Сряда, Велики Четвъртък, когато Той измива нозете на своите ученици и Разпети Петък, когато е заловен и над него и над него вече е съда до Възкресението - Неделя, когато всички се радваме, че Животът надделя над Смъртта.

Търси се новата Царица Августиада

Творбата е голяма, в 44 части, които описват страданията на Господ Исус Христос. Музиката е много красива, барокова, наподобява музика на Бах“, разказва Старозагорски Митрополит Киприан, който ще дирижира „Страсти по Матея“.

Творбата ще бъде особено ярко представена и с ефектна мултимедия, дело на Сергей Голубев. Композиторът на творбата - Митрополит Иларион (светско име: Григорий Валериевич Алфеев) е сред най-известните съвременни руски богослови и църковни дипломати, патролог и композитор, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на Светосергиевския богословски инстутит в Париж.

Държавна опера-Стара Загора

Роден е през 1966 г. в Москва. Учи цигулка и композиция в средно музикално училище - Москва. Постъпва в композиторския факултет на Московската държавна консерватория, но по собствено желание прекъсва следването си и постъпва като послушник в манастир.

Впоследствие завършва московската Духовна академия. Ръкоположен за епископ през 2002 г., е определен е за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации.

През 2003 г. е назначен за епископ на Виена и Австрия. Участник е в Смесената международна комисия за богословски диалог между Католическата и Православната църква. Автор е на повече от 600 публикации, включително на монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история.

Старозагорската опера е на финал с иновативен образователен проект

Митрополит Иларион е автор на няколко мащабни произведения, сред които "Страсти по Матея", "Рождественска оратория", "Божествена литургия", "Всенощно бдение", "Кончерто гроссо". За кратко време митрополит Иларион, който работи в различни жанрове - от камерна музика до оратории, става един от най-изпълняваните съвременни руски композитори.

Своеобразното му музикално творчество е дълбоко свързано с богатата руска интонационна песенност, често се базира на древните църковни разпеви – знаменен, киевски.
Ораторията „Страсти по Матея” (2006 г.) е написана върху каноничния текст на Евангелие от Матей и богослужебни текстове на Православната църква. Сложна по структура творба, състояща се от отделни музикални части, свързани помежду си от епизодите на четене на евангелските откъси.

Музиката на ораторията се характеризира с вътрешна дълбочина и съсредоточеност, на моменти – с драматизъм, без излишни патетика и сантименталност, който драматизъм се редува с молитвено състояние на съзерцание. Ораторията „Страсти по Матея” представлява величествено духовно откровение.