Пламен Димитров
Пламен Димитров / БГНЕС, архив
„Ще настояваме в следващия парламент да бъде внесена нова енергийна стратегия до 2050 година. В готвените управленски приоритети енергетиката е ключова. Ще настояваме за среща на Бойко Борисов със синдикатите и работодателите, за да обсъдим управленската програма в социален и икономически план”. Това каза в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров. 
 
Той представи и писмо на еврокомисаря по околната среда Кармену Вела в отговор на българския евродепутат Петър Курумбашев, за съдбата на горивните инсталации у нас. В него се казва, че когато става въпрос за богати на сяра горива, се отделя специално внимание на инсталациите с мощност над 300 MW, специално проектирани да изгарят местно произведени лигнитни въглища. Спрямо тях се предвижда, че при невъзможност да постигнат общите изисквания за емисиите на серен доиксид, може да се използва алтернативен метод. Що се отнася до актуализацията на разрешенията за инсталациите, попадащи в обхвата на директивата, за отделни случаи, може да се предостави дерогация (отлагане). По думите на Пламен Димитров има неясноти като изискването за 300 MW за блок ли е или за цяла централа, начините за дерогация и др.
 
„Ще поискаме от бъдещите управляващи да се заложат и представят новите мощности, които трябва да се строят у нас и те да бъдат одобрени с политическо и обществено съгласие”, каза още Пламен Димитров. Според него трябва да се заложат ежегодни мерки за финансово оздравяване на енергийния сектор, тъй като в БЕХ и НЕК са генерирали огромни задължения.