медалисти
медалисти / община Стара Загора
В сряда от 14.00 ч., в общинската зала 203, кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще се срещне с младите математици от града, които спечелиха медали на важни състезания в Куала Лумпур, Малайзия и Сингапур това лято. До тези невероятни успехи Теодор Танков, Мирослав Минчев, Христо Анастасов, Любен Карбанов и Михаил Михов достигнаха след като в три последователни години той подпомага изявите им на различни математически форуми по света.

Седмокласникът от старозагорската Природоматематическа гимназия „Гео Милев” Теодор Танков стана шампион на Откритото първенство на Азия по математика, което се проведе от 3 до 5 август в столицата на Малайзия – Куала Лумпур. Освен със златния медал и купата за шампион на Азия, Теодор се завърна в родния град със „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна-участник.
Медали от Азия оупън 2017 – (Asia International Mathematical Olympiad - AIMO), донесоха и другите трима участвали старозагорци. Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „Максим Горки” е със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „Гео Милев” са бронзови медалисти.
Също това лято - през юли 2017 г. в Сингапур, на състезанието Математическо предизвикателство – SIMOC (Singapore International Math Olympiad Challenge), Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „Гео Милев” стана вицешампион в комплексното класиране, спечели златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране. Тогава Теодор Танков завоюва сребърен медал.

Според специалистите морето става опасно тези дни и през следващата седмица. Очаква се по-сериозно вълнение на морето около 11 август. Дотогава 1-2 бала, а около 11 август ще станат до 3-4 бала, посочва NOVA.
 
Морето обаче взима жертви далеч не само по Илинден. През миналата 2016 г. 133-ма са общо удавилите се хора за страната за цялата година. 41 от тях са намерили смъртта си във водите на морето. Спасени са 3974.
 
През 2017-та година - 24 удавяния за първите пет месеца на годината. Това обаче са месеците преди началото на топлия сезон, когато и инцидентите обяснимо зачестяват.
 
„След 2 август често се появява мъртво вълнение в Черно море. Препоръчва се плажуващите да се съобразяват с флаговете на плажа”, коментира Петър Русев, един от опитните спасители на бургаския плаж.
 
По думите му обаче, от година на година хората стават все по-послушни и изпълняват заповедите на спасителите.
 
Причината е, че им се съставят актове от полицията в размер на 200 лева.