Фукуяма
Фукуяма / netinfo
Над 10 делегации от чужбина ще посрещне Община Казанлък за празниците. Сред тях ще бъдат приятелите от алжирския град Блида, които поради административни проблеми не успяха да се включат в миналогодишния Фестивал на розата, както и представители на френския Грас, водени от кмета на града, които отдавна не са посещавали Града на розите.

Начело с кмета ще дойдат и представители на община Кацаго Сан Мартино, Италия, с които предстои подписване на меморандум за побратимяване в рамките на Фестивал на розата 2018.

Сред дългоочакваните визити са и тези от побратимените градове Фукуяма, Япония и провинция Джунанг-гу, Сеул, Южна Корея от където наскоро се завърнаха казанлъшки делегации от Общината.

Гостуването в побратимения Фукуяма бе първото от 20 години насам по покана на тяхната община и лично на кмета. Делегацията от Казанлък бе водена от председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Пред общинските съветници на последната сесия на Общински съвет – Казанлък, проведена на 28-ми май, т.г. той отчете: „Проведохме ползотворни срещи за задълбочаване на културните контакти, които да проправят път за бизнеса и развиване на по-активно присъствие на българската Царица Роза като посланик на Казанлък и България по света.“ и благодари за изключителната подкрепа и съдействие на българското посолство.

Сред най-новите побратимявания на Казанлък е това със Сеул, Южна Корея и провинция Джунанг-гу. Техните казанлъшки приятели бяха също гостоприемно посрещнати от екипа на провинцията, по покана на кмета за участие в 4-тия Фестивал на розата там. В разговорите са се обединили около идеята да продължават да развиват взаимното сътрудничество и да се търсят възможности за бизнес, разказа пред своите колеги по време на общинската сесия Радиана Стефанова, заместник-председател на Общински съвет - Казанлък. В срещите са участвали и българският консул и търговско аташе. През последната година сътрудничеството между Джунанг-гу и Казанлък е било широко популяризирано в Сеул и по данни на ръководството на сеулската провинция, повече от 30 на сто от местните жители знаят за Казанлък и сътрудничеството.

За гостуването на чуждестранните гости в рамките на Фестивал на розата 2018 са предвидени срещи, в които те да се запознаят с повече възможности за търговски обмен в сферата на розопроизводството и по-специално с особеностите на роза „Дамасцена“.