„Гора” от табели „забранено за кучета” създаде напрежение в Стара Загора
„Гора” от табели „забранено за кучета” създаде напрежение в Стара Загора / DarikNews.bg

Огромно напрежение между стопаните на кучета и граждани, предимно възрастни, създаде големият брой табели „забранено за кучета", с които Община Стара Загора осея напоследък целия град (виж снимката).

Знаци има в началото на алеите на всеки парк, на Аязмото, а върхът на чиновническото престараване  е площадката около шадравана „Жабките", където табелите са повече от лампите на уличното осветление.

Чувстваме се като прокажени и натикани в гето престъпници, които всички сочат с пръст като „нарушителите", възроптаха собственици на четириноги. И те, и останалите граждани логично останаха с впечатлението, че там, където има табела, куче не може да премине дори и на повод.

Гора от табели забранено за кучета създаде напрежение в Стара Загора
netinfo

Чувството им, че са престъпници, само защото отглеждат животно и го извеждат на разходка, с безпардонното си отношение към тях подхранват и служителите на общинското звено „Екоконтрол".

„Окрилени" от новите знаци, старци, очевидно мразещи кучета, подхвърлят обидни реплики към стопаните на кучета и дори влизат в открита конфронтация с тях.

Най-честите обаждания на старозагорци на тел. 112 са заради кучета на Аязмото, сподели служителка от централата в Бургас.

Възникналата ситуация роди група в социалната мрежа „Къде да разхождаме кучетата си в Стара Загола". Създателите й присъединиха към нея кмета на Стара Загора Живко Тодорв, който покани на среща недоволните.

Гора от табели забранено за кучета създаде напрежение в Стара Загора
netinfo

По време на разговора стопаните на кучета споделиха проблемите си, възникнали след приемането на новата наредба за домашните животни в Стара Загора. Градоначалникът и ресорният му заместник Йордан Николов изслушаха с разбиране споделеното от собствениците.

Двамата увериха стопаните на кучетата, че табелите не са забранителни за преминаване на кучета на повод. Поставени са на местата, където не е разрешено свободното пускане на животните. За да се избегнат недоразуменията, обещаха, че ще коригират табелите с допълнителен надпис: „Разрешено преминаването само на кучета с повод до 2 метра".

„Целта на знаците е да не се пускат кучетата там където играят деца, за да се избягват стресови ситуации. За едно дете еднакво страшно е и голямото куче и булонката", обясни Йордан Николов. С кмета съобщиха, че вече са готови проектите на 12 площадки за разходка на кучета. Те ще бъдат оградени, с дървени пейки и с модерни кошчета за отпадъци. „Маршрутът до тях, когато кучетата са на повод си определяте вие, но само там ще можете да ги пускате без повод", обяви кметът.

Без отговор обаче остана въпросът на собствениците какво да правят с кучетата си, когато са разгонени и не е желателно да ги събират с другите на едно място по площадките. Те настояха за осветление по алеите към отредените за разходки места, а кметът увери, че ще се погрижи.

Стопаните предадоха на ръководството на общината, написани своите препоръки и предложения за корекции в наредбата. Кметът и заместникът му заявиха, че ще ги имат предвид и че ще реагират на жалбите за лошо отношение от страна на служители от звено „Екоконтрол".

Присъстващи на срещата препоръчаха на контрольорите да насочат вниманието си към непълнолетните стопани на кучета от бойни породи, които умишлено ги озлобяват, а не към коректните към общината и изискванията стопани.

Кинелогът Сотир Евтимов препоръча при регистрацията на всяко куче, собствениците да бъдат запознавани с правилата, защото според него „проблемите идват не от кучетата, а от хората, които ги отглеждат".