/ Сдружение "Самаряни"
За първи път, в рамките на Конкурса за Годишните награди „Добрият Самарянин“, към вече подадена номинация, в рамките на срока, има нова номинация за същия добротворец, разказваща за ново добротворство.

Ясна е първата номинация „Добрият Самарянин“

Номинацията е
от Презинта на Лайънс клуб Стара Загора - Тракия Георги Симеонов и тя е за Янко Янков, който подкрепя различни хора в тежък житейски момент:

„Научихме за вашия конкурс „Добрият Самарянин“, в който награждавате различни хора, които са извършили добро дело и са помогнали за развитието и доброто на социото, за изключителни човешки добродетели като благородството и хуманността.

Ние от Лайънс клуб Стара Загора - Тракия сме сдружение с нестопанска цел, което служи на хората и помага в различни каузи, поради което и девизът на нашето движение е „Ние служим“. ЛК СТАРА ЗАГОРА - ТРАКИЯ взе решение на свое заседание да предложи на Вашия конкурс номинацията на нашия приятел и Лайънс член Янко Янков за участие в тазгодишното издание.


Доброволците към СНЦ „Диабет” с номинация за добротворство

Основанието да го номинираме са поредица извършени добри дела от него в помощ на нуждаещи се хора и организиране на различни благотворителни каузи, които не са инцидентна постъпка, а последователен ангажимент от много години, изпълняван с всеотдаденост и съпричастност.

Конкретната изява на хуманност и помощ към човек в нужда, за която искаме да направим тази номинация е извършеното от него дело за спасяване от премръзване, а при лошо стечение на обстоятелствата и от по-лоша участ на един бездомен човек.


На 24 октомври 2017 г., е подаден апел за помощ в социалните мрежи за премръзнал бездомен мъж, който лежи под стълбите на трафопост, целият мокър - с мокра шапка, мокри ръкавици, скъсани гуменки и къси панталони, завит с мокър юрган в студената, мразовита нощ. Янко Янков веднага реагира на сигнала и отива на мястото с жената подала сигнала и нейния баща.

Четвърта номинация за наградата "Добрият Самарянин"

Организира спешното настаняване на бездомника още същата вечер в Дома на инвалида, където на мъжът са осигурени легло, чисти чаршафи и топла вода за горещ душ.

През това време Янков отива и купува топла вечеря, топли дрехи, тоалетни принадлежности, термочорапи и нови обувки, които носи на бездомния човек.

Оказва се, че бездомникът се казва Тодор Ангелов Пейчев, по известен в квартала като Тошко, който е без никакви документи и страда от шизофрения. След тези разкрития Янков съдейства да бъде настанен в психиатричната болница в Раднево.

Разговаря с директора да му бъде издадено ТЕЛК решение по спешност, за да може човекът да бъде настанен в Дома за психично болни в с.Лясково. Днес Тошко има шанс да живее нормално, да бъде под лекарско наблюдение и приема редовно лекарствата, които са му предписани. Сам на улицата той би останал в плен на агресията и в невъзможност да се грижи сам за себе си, както и за здравето си.


Тодор Пейчев постъпва вечерта в Дома на инвалида почти премъзнал и само бързата намеса на Янко Янков е спомогнала за неговото спасяване. Едва ли има по-хуманно дело от спасяването на един човешки живот. Това благородно и човеколюбиво дело е основната причина да предложим тази номинация за участие във вашия конкурс „Добрият Самарянин“.

До 28 ноември всеки човек може да гласува за „Отличието на общността“ на www.samaritans.bg/dnes. Нека историята, която Ви докосва най-силно получи Вашия глас.

Церемония по връчване на Годишните награди „Добрият Самарянин“ и тази година ще се проведе в Държавна опера - Стара Загора на 17 декември (понеделник), от 19:00 часа.

През 2018 г., партньорите на Сдружение “Самаряни” в кампанията за популяризиране на добротворството, са: Община Стара Загора, Община Казанлък, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Държавна опера - Стара Загора, Регионален исторически музей - Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Обществен дарителски фонд - Стара Загора,

Областна дирекция на Български червен кръст – Стара Загора, “Български пощи” ЕАД, КонтурГлобал “ТЕЦ Марица Изток 3”, Мидалидаре Естейт, Сдружение “Моята еОбщина”, Книжарница “Приятели”, Дарик радио, Телевизия Стара Загора.