/ Държавна опера-Стара Загора
На 7 юли, от 21.00 часа на стадион „Берое“ в Стара Загора ще оживее безсмъртната опера на Джузепе Верди „Трубадур“. Сценографията е на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров.

костюми
Държавна опера Стара Загора

Творческият екип се обединява около идеята да представи „Трубадур“  като една класическа, но необикновена постановка – извън конкретното време, нестандартна, тайнствена, населена с призраци и привидения, но и с цветовете на любовта.

Какво, къде, кога в Стара Загора

Такава е режисьорската концепция на Огнян Драганов, по която Денис Иванов нарисува скици за костюмите и избра платовете, а вече е на прага на реализацията на своите фантазии, заедно с майсторите от ателиетата на Старозагорската опера.

костюми
Държавна опера Стара Загора

„Трубадур“ е втората мащабна оперна постановка, в която талантливият артист е ангажиран да подготви костюмите – миналата година Денис Иванов проектира и направи солистичните костюми за спектакъла на операта „Набуко“ отново  на стадион „Берое“.

Уникални костюми в "Трубадур" на стадиона (СНИМКИ)

Младият художник спечели възхищението на световната оперна дива Мария Гулегина при нейното първо идване в България. Тя изпълни ролята на Абигайл от операта „Набуко“ на третото издание на Опера на стадиона в костюмите на Денис. 

Тази година режисьорът и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов не се поколеба да възложи на Денис Иванов отговорната задача да „облече“ новата постановка на операта „Трубадур“ , която се подготвя специално за четвъртото издание на „Опера на стадиона“- 2019. 

костюми
Държавна опера Стара Загора

„В творческото си проучване и художествени търсения по костюмографското решение на постановката на операта "Трубадур" изследвах късната готика - актуалният за произведението стил и епоха на действието и конкретно Бургундската мода - кратък и не толкова експлоатиран стил, но добре познат на всички от средновековните гравюри и фрески на приказни легенди и митове.

Хитовият спектакъл „Гето“отново на сцената на Държавна опера

Извел съм, като лайтмотив готическия витраж, който присъства във всички солистични костюми и ще въздейства на аудиторията така, сякаш артистите са "излезли" от чудните стъклописи, актуални за епохата.

Костюмографията е силно повлияна и от архитектурата, с нейните геометрични и кубистични форми, акцентиращи линията на времето и създаващи едно модерно и актуално внушение и излъчване. Единствената буквална препратка към историческия период е островърхата дамска шапка, позната от чудните гравюри със средновековна тематика…“,
споделя Денис Иванов.

костюми
Държавна опера Стара Загора

 На 7 юли зрителите ще видят в главните роли от операта „Трубадур“ великолепните оперни изпълнители Зоран Тодорович, Кирил Манолов, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Игнат Желев и др., оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, деца от сдружение „Свят без граници“.
 
Спектакълът ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Диригент на хора Младен Станев.