19 са жертвите на катастрофи в Старозагорско от началото на годината, а ранените са 343.
 
Тежките произшествия в региона са 265, леките -635 леки произшествия. За сравнение - през цялата 2020 г. броят на тежките инциденти е бил 218, а на леките - 570. Загиналите са били 22-ма, а ранените – 261, отчете на заседание на Областната комисия по безопасност на движението директорът на ОД ВР в Стара Загора ст. комисар Николай Колев.
 
Общият брой на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата през тази година е 53 809. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867, 3613 са за неправилно паркиране и спиране, 89 – за отнемане на предимство. Засечени са 119 водачи на МПС с над 1.2 промила алкохол, 1371 без предпазен колан или каска, 266 без документи за правоуправление. Регистрираните нарушения от пешеходци са 1565. 

Какво е състоянието на пострадалите в тежките катастрофи в Стара Загора

На 336 лица са съставени актове за груби нарушения на Закона, като преминаване на червен светофар, шофиране след употреба на наркотици и алкохол и др.
 
Участниците в заседанието се обединиха около становището, че е необходимо засилването на превантивните мерки по отношение на безопасността на движението. Увеличаване на техническите средства за наблюдение, монтирането на допълнително осветление на натоварени улици и кръстовища, поставянето на обезопасителни огради, където това е възможно, са част от мерките, които бяха обсъждани на заседанието. Увеличаване на часовете по безопасност на движението в училищата и детските градини също бе посочено като необходима превантивна мярка.
 
Зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов съобщи, че Общината започва работа по проект за осветление на всички пешеходни пътеки в града.
 
„Един от големите проблеми, пред които сме изправени, е, че нарушителите стават все по-агресивни и все по-безотговорни. Затова призовавам за засилване на всички мерките за наблюдение и контрол на пътищата. Призовавам и за активност от страна на институциите, защото залогът е огромен. Той е животът и здравето на хората“, каза в края на заседанието Иван Чолаков.
 
 Той напомни, че кметовете на малките населени места и кметските наместници също трябва да проявят активност и да съобщават на органите на МВР лицата, които са склонни към нарушения.
 
Областна администрация Стара Загора