Чергата донесе Голямата награда на казанлъшки младеж
Чергата донесе Голямата награда на казанлъшки младеж / личен архив

21 годишният казанлъчанин Кирил Георгиев спечели спечели Голямата награда на Международния симпозиум по скулптура за студенти Daekyo Eye International Sculpture Symposium for College Students в Сеул със своята скулптура „Черга.
Официалното съобщение затова дойде от Министерството на външните работи.
Наградата на младия казанлъчанин е връчена на специална церемония в корейската столица от Йонг-джонг Канг, председател на Daekyo Holdings и Джункьо Ким, вицепрезидент за специалностите по изкуствата и спорта на университета Chung-Ang.
На церемонията от българска страна са присъствали бившият министър на външните работи на Република Корея Ким Сунг-хван и българският посланик в Сеул Петър Андонов.

Пред Дарик, завърналият се от Сеул рано тази сутрин студент поясни, че наградата е спечелена в конкуренция с още 11 студенти по скулптура от различни страни: Република Корея, Китай, Япония, Италия, Беларус и др.
„Чергата" донесла Голямата награда на Кирил,е изработена за 2 седмици и представлява 15 гранитни блока, всеки с дължина от метър и 50 сантиметра и дебелина 20 на 20 сантиметра.
Четиричленно жури от корейски скулптори е оценявало с таен вот творбите на талантливите студенти-участници в международния симпозиум. С „Чергата" си Кирил е спечелил единодушния вот на оценяващите.
В момента скулптурата на Кирил и творбите на останалите участници в симпозиума се намират на площад в Сеул, но ще бъдат преместени в специален скулптурен парк в града, където ще останат завинаги и ще станат част от атракциите на корейската столица.


За провеждащият се за първи път Международен скулптурен форум Кирил, който е студент по скулптура във Великотърновския университет в класа на проф. Георги Минчев и гл. асистент Венко Тонков научава от корейски скулптор, който преди година участва в симпозиум в България.
Младежът решава да кандидатства и така на 13-ти август тази година се озовава в Сеул. За Кирил пътуването до азиатската страна е първото му излизане от родината, в която се връща две седмици по-късно с Голямата награда, изразяваща се в приличен финансов еквивалент. Въпреки нея за младежа най- ценното нещо, получено като подаръци по време на престоя му в Корея е гранитно камъче с гравиран бамбук на него и вплетено изписано името му на корейски.


Талантливият казанлъшки младеж е възпитаник на НГПИД „акад. Дечко Узунов" в родния му град, където завършва графика. Пътят към скулптурата обаче е предначертан от неговия покоен дядо Георги Георгиев, известен казанлъшки каменоделец.


Когато не е зает с лекции в университета, роденият под знака на Рака талантлив млад скулптор от Казанлък е верен на хобито си: планината и природата. И признава, че най- вероятно паричната си награда за таланта си от Сеул ще осребри в една своя мечта- да има делтапланер.