/ община Стара Загора
За петнадесети път на 28 и 29 август на Старозагорските бани ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Тази година акцент на събитието е детското присъствие-детски певчески и танцови колективи, както и индивидуални изпълнители ще бъдат част от форума.

Той отново събира над  4000 участници - любители на българския бит и култура с рекорден брой заявки за участие.

Те ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България. Публиката ще се наслади на участници от 21 области от над 70 общини в страната.Над 36 часа е включената програма на двете сцени в двата фестивални дни.

Участниците ще се изявяват двата дни, на две сцени, разположени сред естествената зеленина и прохлада на парка на Старозагорските бани.

Съборът „Богородична стъпка“ отново събира ценители на фолклора край Стара Загора (СНИМКИ)

Началото на програмата е в 8.30 часа на 28 август (събота). От 11.00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е официалното откриване на събора. В 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21.00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е с председатели доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове:академик  Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и  Енчо Енчев, гл. худ. ръководител детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще изкушават малките посетители на събора. 

Селският двор "Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др. Над 50 занаятчии от цялата страна ще сътворят занаятчийска чаршия, където ще предложат сувенири, бижута, дърворезба, металокерамика, иконография и други.
 
община Стара Загора