Бюджет 2009 за Казанлък: застой
Бюджет 2009 за Казанлък: застой / netinfo

 

Бюджет 2009 за община Казанлък= на застой и опасност от  дефицит от близо 40%.

Така общински съветници от партия ГЕРБ в Казанлък определиха в политическа позиция приетия 75 дни след крайния законов срок бюджет на Община Казанлък.

 Като мотиви за твърдението си съветниците се позоваха на спорните и кухи обеми на приходите, заложени в бюджета, както и на факта, че на практика в общината не се очакват  свежи инвестиции,  които пряко да се  вложат в местната инфраструктура .

34 милиона лева ще е бюджетът на общината през настоящата година, след последните направени корекции в него.  

 Твърдението на съветниците от ГЕРБ  бе на практика потвърдено  в направените последни корекции на бюджета  на общината, след като стана  ясно, че на база направените последни предложения за промени в него, не остават средства за капиталови разходи.

Пари има само за асфалтиране на улици в Казанлък и най- неотложнии ремонти по  селата, подчертаха съветници по време на дискусиите.

Бюджетът на Община Казанлък бе приет, но без да  се приема инвестиционната програма и Приложение 13 от нея, с което за първи път в общината се регламентират  конкретни средства за конкретни обекти в 19-те села на община Казанлък. 

Причината за това е липсата на финансово  обезпечение на етапа за тях. 

Старейшините на Казанлък препоръчаха на администрацията отново да преразгледа предложенията  и да дискутират съвместно капиталовите разходи през юни.

На свой ред кметът на Казанлък Стефан Дамянов поиска извънредна сесия за това още през май.

Общинският съвет на Казанлък не прие отчета на кмета Стефан Дамянов  за касовото изпълнение на бюджета за 2008-ма година, в частта за капиталови разходи, ремонти на обекти и инфраструктура и отчета на звеното по сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на твърди битови отпадъци. Причината за това е са констатации  за различни нарушения, направени от две временни комисии на общинския съвет.

Заради констатациите съветниците упълномощиха председателят на  местиня законодателен орган Васил Самарски да сезира Съда, Прокуратурата, ДАНС, Сметна палата за констатациите, които на свой ред да направят нужните проверки.

Ако има виновни, те трябва да си понесат санкциите, заявиха съветниците.