сесия
сесия / netinfo
Общинският съвет в Стара Загора гласува 3-годишна забрана за поставяне на огради в парк "Бедечка". 38 заседатели подкрепиха предложението, двама бяха против, а осем се въздържаха от мнение.
 
„Апелираме да се съобразите с Конституцията и ЗУТ. С натискането на копчето може да промените много съдби”, обърна се преди гласуването към общинските съветници Тотка Славова, представител на собствениците на земи в „Бедечка”, част от които присъстваха в зала. Ден преди сесията те изразиха несъгласие с предложението за забрана за огради в парка, обявиха се и срещу точката за предварително съгласие за приемане на ПУП.
 
Законът за устройство на територията предвижда възможност за такава забрана, когато дадена площ предстои да се използва за обществени нужди. Решението идва след няколко демонстративни поставяния на огради и заравнявания на терени и последвали проверки и актове.
 
Да не се правят спекулации по темата „Бедечка”, призова кметът Живко Тодоров, според когото този Общински съвет е показал, че може да работи конкретно по решаването на казуса. До месец се очаква предложението за замяната на терени между МО и общината да влезе в дневния ред на заседание на Министерски съвет.
 
36 заседатели подкрепиха предложението за предварително изработване на проект за ПУП за регулация и изменение на плана за застрояване на територията на парк/квартал „Бедечка”. Застроената територия да бъде 30%, а озеленяването-50%, решиха те. Против бяха седем, трима се въздържаха.
 
Съветниците не избраха Почетен гражданин –от 50 бюлетини, само 31 бяха действителни, останалите-празни.