За четвърти път миньори и енергетици тръгнаха на протестно автошествие от паметника на св. Иван Рилски в Раднево.

Те преминаха през централната градска част на града в посока градовете Гълъбово, Симеоновград, Димитровград, Хасково и Харманли, където има обявено затваряне на път в рамките на един час. 

БГНЕС

След тази спирка автошествието ще продължи по автомагистрала „Марица“, където ще продължи до отбивката за Симеоновград и ще се върнат към Гълъбово, където пред „Брикел“ отново има затваряне на движението за един час.

Протестът за първи път ще приключи при своята начална точка - паметника на св. Иван Рилски в Раднево, около 18:00 часа. „По време на протеста ще представим декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание и до президента Румен Радев“, каза Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението "Миньори и енергетици заедно", което е и организатор на протеста.  

БГНЕС


„Нашите протести са за цялото общество, защото енергията, която се добива от комплекса „Марица-изток“ без емисиите, е най-конкурентноспособната, дори и на фотоволтаиците. А те без балансираща мощност изобщо не могат да съществуват“, посочи Георгиев. Според него „държавата трябва да даде възможност, за да може комплексът „Марица-изток“ да работи в конкурентна среда“.


Станимир Георгиев подчерта, че протестните автошествия ще спрат, когато бъдат удовлетворени исканията на протестиращите. Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии.

БГНЕС

Това, според протестиращите, ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

БТА

Събралите се се обявиха против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях това ще доведе до "немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток".

Протестът на енергетици и миньори срещу спирането на мощности от енергийния комплекс "Марица Изток" стигна от Старозагорско до региона на Хасково. Тръгналото тази сутрин от Раднево и Гълъбово, автошествие премина през Симеоновград и Димитровград до северния изход на Хасково, където се установи колоната от леки автомобили.

БТА

Припомняме, че това е четвърто поредно протестно автошествие, което се организира за последните две седмици.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева/БТА