Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда възможностите за осигуряване на европейско финансиране за рехабилитацията на около 15 км от пътя Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево – Гълъбово).

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с комплекс „Марица изток“, ТЕЦ „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и на селата Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с Гълъбово.

Третокласният път се нуждае от основен ремонт след изготвянето на технически проект, съобразен с интензивния трафик.

Предвид дължината и състоянието на отсечката е необходимо планиране и осигуряване на значителен финансов ресурс за проектиране, а след това и за изпълнението на строителните работи, с който АПИ в момента не разполага.  Това е и причината да се търсят възможности за осигуряване на европейско финансиране по оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

До изпълнението на основния ремонт единствената възможност за поддържане на трасето е чрез локални ремонти на настилката. На пътноподдържащата фирма, с която АПИ има договор в област Стара Загора, е възложено изкърпване на най-големите деформации и локални ремонти на обща стойност около 136 хил. лв.

Срокът за завършването им е средата на месец юли.

Пътят е построен през 1976 г. и оттогава не е ремонтиран основно. По него преминава интензивен тежкотоварен трафик, което допълнително разрушава настилката. През годините Агенция „Пътна инфраструктура“ поддържа пътя с текущи ремонти и частични изкърпвания на трасето, което е временно и нетрайно решение, предвид натовареността на отсечката.

Няколко десетки жители на селата Обручище и Медникарово блокираха пътя между град Гълъбово и село Мъдрец тази сутрин в 6.00 часа. Поводът е протест срещу лошото състояние на пътната отсечка. Движението остана блокирано до 8.00 часа.           
 
АПИ