/ iStock/Getty Images
За първи път ще има "Зелена библиотека" в софийския зоопарк, информират от Столичната библиотека.

Събитието е на 15 август, от 10:00 до 14:00 часа. В програмата са включени забавно-образователни игри, изложба, изненади и подаръци за децата. Документална изложба представя ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология, между които една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30-те години на XIX век - "Птиците на Америка", с внушителните размери - колкото половин човешки ръст.

В България има само четири такива копия. Неин автор е американският орнитолог и художник Джон Одю-бон и тя съдържа 435 цветни литографии на близо 500 вида птици, които са изобразени в реален размер. Самата книга е в 4 части, които са издадени между 1827 и 1838 г.

Над 4 млн. лв. ще се финансират за интернет зони и модерни класни стаи

В изложбата са включени и първият определител на птици в България от 1909 г. на д-р Едвард Клей и учебници по зооология на български, руски и арабски език, като най-старият е от 1866 г.

Най-малките и любознателни посетители ще имат възможността да разгледат някои от първите издания за деца от български автори. Това са "Дребни стихотворения за децата и отделенията", 1888 г., на П. Р. Славейков, "Стихотворения за малки деца" от Иван Вазов, 1891 г., първият български роман за деца на Калина Малина "Златно сърце", 1930 г. и др.

В забавно-образователната игра "Литературен зоопъзел" са включени 7 до 10 животни от различните сектори на зоопарка, които са на експозиция и в същото време са и популярни литературни герои.

От мобилния филиал "Библиобус" всеки ще може да заеме книги. На всеки желаещ Столична библиотека ще подари безплатна едногодишна читателска карта и нова книга.
Седмият сезон на "Зелени библиотеки" с инициативата си "Библиотека в зоопарка" поставя седмата си къщичка за книги, но вече и в градска среда.

Зообиблиотеката ще бъде заредена с интересни и търсени заглавия, като през цялата година ще бъде обновявана с нови книги.
БТА