До този момент в УМБАЛ "Св. Анна" са записани над 100 деца за ваксина срещу COVID-19, като записаните за днес са 20, каза пред журналисти д-р Ивелина Георгиева, зам.-директор на лечебното заведение. Тя отговаря и за Ваксинационния център на болницата.

"Току-що издадохме първия сертификат на ваксинарано дете, всичко беше направено с предварително записване, родителите предварително знаеха часа и деня, в който да дойдат", каза д-р Георгиева. По думите й в болницата е осигурен персонал, който ще извършва ваксинацията на децата, както и приятна обстановка за целта.

Прави се пълен физикален преглед на децата, разпитват се родителите за наличие на някакво заболяване. Лекарите следят децата да са спокойни и да са в разполагаща психиката обстановка. Ваксината, която се поставя, е в по-малко количество, отколкото на възрастнтие. Цикълът на ваксинация е същият - те трябва след 21 дни да дойдат за втората си доза, обясни д-р Ивелина Георгиева.

МОН: Училищата няма да се затварят, ако няма болни от COVID-19

Попитана какви въпроси задават родителите, тя каза, че те се притесняват най-често дали ще има последващи ефекти, ще повиши ли детето температура, какво да правят, ако има реакции. Тя посъветва родителите да следят за наличие на температура и ако детето я повиши над 38 градуса, да дадат обикновен медикамент като парацетамол, който да я понижи. При всякакви затруднения могат да се обаждат на личен лекар, на телефоните на болницата или да посетят спешното отделение на лечебното заведение. По думите на Георгиева по-сериозна реакция от висока температура след ваксина не може да се очаква и родителите трябва да бъдат спокойни.

С ваксината трябва да се изчака само в случай, че детето има остро заболяване, то трябва да е напълно здраво, да няма хрема, да не кашля. Няма проблем да се постави ваксина срещу СOVID-19, ако наскоро е поставена ваксина срещу друго заболяване, тъй като няма показания за несъвместимост между различните ваксини.

Добре е ваксинацията да става след предварително записване, тъй като флаконите се многодозови и трябва да се използват ефективно.

На този етап се записват по 20 деца на ден, като има достатъчно количество ваксини. Попитана в коя възрастова група са най-много желаещите деца, Георгиева каза, че не може да даде превес на някоя възрастова група, има записани и деца на по пет годинки.

Десетгодишната Ева разказа, че първо си е мислела, че е много страшно да се ваксинираш и ще боли, но после е разбрала, че няма нищо страшно. Тя каза, че се е ваксинирала по съвет на родителите си, но най-вече иска да ходи спокойно на училище със сигурност, че няма да се разболее. В класа на Ева няма ваксинирани, но има едно дете със зелен сертификат, с наличие на антитела. Докторът я посъветвал да си мисли за нещо друго, да не се тревожи и да не гледа иглата, която я притеснява.

Бащата на Ева Елизар Нанов разказа, че е здраво стъпил на земята, инженер-математик е и се осланя на цифрите, които показват, че макар да има много заразени и в страните с високо ваксинационно покритие, броят на тежко каращите го и починалите там е много нисък, съпоставено с починалите и хората в интензивни отделения в България.

Попитан дали се притеснява от рисковете след ваксината, Нанов каза, че има голяма дъщеря, която обича да казва, че ако има мост над голяма река, има два варианта да я прекосиш - първият е да минеш по моста, съзнавайки че има риск от земетресение и да падне моста, а вторият е да я преплуваш. При втория вариант съзнаваш, че има 90 процента риск да загинеш. Попитан дали неговите приятели и познати възнамеряват да ваксинират децата си, той каза, че ръководи малка фирма, като сред познатите му има много интелигентни хора, професионалисти, които обаче смятат, че ваксинацията не е пътят, по който трябва да минат. Причината е дезинформацията, смята той. Според него трябва да има кампания с достатъчно надеждна информация, която хората да възприемат като своя.

Ваксинация срещу COVID-19 на деца на възраст от 5 до 11 г. ще се извършва всеки работен петък от 13 до 14 часа във ваксинационния център на УМБАЛ "Света Анна" в обособен самостоятелен вход и кабинет само за деца, след предварителен преглед от педиатър на място.

Имунизации се осъществяват чрез предварително записване на час на тел. 0879 885 100 след предоставени количества на ваксината на Pfizer от РЗИ.
Първата възможна дата за ваксинация е днес.
БТА