Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова / БГНЕС
Засилват проверките по спазването на противоепидемичните мерки в София
През 2021 година стартира изграждането на 31 нови детски градини. Строителството ще продължи и през 2022 година и ще открием нови 138 групи. Реално тази година се работи по 16 нови обекта. Строителството на нови детски градини може да бъде изпълнено само при добра работа между мен и районните кметове. Това каза на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи Програма за строителство на детски градини и ясли.

"Целта на този проект е да обхванем децата от 3 до 6-годишна възраст, но не забравяме и за яслените групи, като към момента има 8 проекта. Предвиждаме нови обекти във всички 24 района на София. Анализирахме много добре липсата на детски градини в различните райони и данните показаха, че най-големи проблеми има в "Триадица", "Лозенец" и "Средец". Там има проблем и с намирането на терени. Точно поради тази причина вече е приета една много искана промяна от мен - детски градини да могат да се отварят във вече построени сгради - жилищни и нежилищни, които отговарят на всички условия за детски градини и ясли", разкри Фандъкова.

Родители на протест заради недостига на места в детските градини

"Появиха се спекулации, че в бюджета на София се намаляват средствата за строене на детски градини. Няма нищо вярно в тези твърдения. Не само не се намаляват парите, а се увеличеват с 4,6 млн лева. Всички знаем, че темата за детските градини и ясли е много чувствителна за всички. Знаете, че за мен това е кауза и аз дойдох в Столична община заради каузата образование. Последните години непрекъснато расте броят на децата в детските градини. Започнахме с малко над 30 000 деца в градините и яслите, а през 2018 година те вече бяха над 48 000", обяви кметът на София.

Засилват още проверките за маски в магазини и градски транспорт в София

"Много е важно всички да дадем максимума от себе си - и ние в СО, и районните кметове. Не трябва да се бавят процедурите и трябва да се работи усилено. Целият този прокет изисква големи финансови ресурси, но ние разполагаме с тях. Следващата година ще осигурим и средствата за 2023 година", каза още Йорданка Фандъкова.

"За съжаление днес в София имаме нов тревожен рекорд на заболелите от COVID-19. Имаме все още капацитет и ресурси, но те не са безгранични. В София имаме проблем с медицинските сестри и санитарите. За мен най-важното е да се спазват мерките и да има дисциплина. Само вчера са извършени над 300 проверки и за радост има само един акт за неносене на маска, което показва, че софиянци ставаме по-дисциплинирани. С решението от вчера за носене на маски на открито, с уточнението, че става въпрос за случаите, при които има струпване на хора на открито и не може да се спазва дистанция, ще засилим още повече контрола. Същото важи и за градския транспорт. Там е задължително да спазваме мерките и да се носят маските. Разпоредила съм в пиковите часове да се намалят интервалите на влаковете на метрото, за да не се допуска струпване на хора. Все още чакаме заповедта на здравния министър, но СДВР ще проверява за носенето на маски на открито. Всички ресурси на общината също ще се включат в спазването и контрола на мерките. Ако не се спазват правилата, тогава ще мислим за по-сериозни мерки. Към момента не се предвижда затварянето на нищо", категорична бе Фандъкова.