Над 8 000 са некласираните
Четвърти пореден протест заради липсата на места в детските градини в София ще се проведе по-късно пред сградата на Столичната община, предава NOVA.

По данни на организаторите над 8 000 са децата, за които все още няма места в детските заведения в столицата. „Обещанието, че проблемът ще бъде решен до 3 години, преди 3 години звучеше по следния начин: „до две години ще има места за всяко дете в София, при това близо до дома”.

Родители излизат на протест срещу маските в училище

Тези обещания се случват вече над 15 години. Нямаме основание да вярваме, защото липсва план -програма за строителство на детски градини и ясли”, обясни организаторът на протеста Ива Йосифова.

„Има само едно добро устойчиво решение - това, което администрацията прави. Изграждане на нови обекти и разширяване на капацитета на съществуващите. Над 46 000 деца са обхванати в яслите и градините на Столичната община. Мога да уверя, че администрацията прави всичко възможно”, коментира зам.-кметът по образование и култура в СО доц. д-р Тодор Чобанов.

„Получихме безпрецедентна държавна подкрепа от държавата. Правителството отпусна 65 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в много нови обекти и съвсем скоро ще обявим нова 3-годишна програма, която ще стъпи на тези средства”, добави още той.

Чобанов посочи, че се очаква да бъдат разкрити нови 180 групи.
nova.bg