„София диша” представя млади български автори
„София диша” представя млади български автори / снимка: БГНЕС, архив

От 16.00 до 22.00 ч. на 16 август фестивалът за градска култура „София диша 2015” ще се проведе на емблематичната за българската литература софийска улица „Ангел Кънчев”.

Общо 10 български издателства и новите им литературни поредици ще се представят заедно с някои от авторите си във фестивалния ден. В неформалната атмосфера на уличния празник публиката ще избира между книги, срещи, четения, литературни игри, илюстрации и музика на живо.

„София диша” развива културата в столицата

Един любим детски автор - Виктор Самуилов, и художничката Зара Буюклийска, ще са сред участниците на щанда на издателство „Жанет 45”, а поводът е наскоро излязлата книга „Не е честно”. Идеята на срещата с поета е децата и техните близки да споделят в писмен вид: „Какво според вас Не е честно?” и кое е онова, което най-често ни кара да се сърдим. А някой от най-оригиналните отговори ще спечелят книжки като подарък.

Почитателите на нова българска поезия ще могат да се срещнат лично с Емануил Видински и Петър Чухов, а в 19.30 ч. ще започне и концертът на Par Avion Band с участието на Видински.

Дали ще се завърне интересът към книгите-игри ще отговорят от едноименното сдружение на авторите на тази любима поредица от 90-те. На ул. „Ангел Кънчев” ще се срещнете със създателите на книгите-игри, а заедно с поканените от сдружението актьори ще изпитате съчетаването на удоволствието от четенето с това на играта.

Издателство „Еднорог”, което участва за втора поредна година на фестивала, ще предложи литературно четене, посветено на романа „Щиглецът” от Дона Тарт, отличен с „Пулицър” за художествена литература през миналата година. Четенето ще започне от 18.30 ч., водено от литературният блогър и журналист Анастасия Карнаух. А за най-запалените си читатели издателството е подготвило и специални томболи с награди.

С разнообразни намаления на книги на голяма част от най-продаваните им издания, както и среща с младите писатели Соня Тодорова и Велина Минкова ще се представи издателство „Колибри”.

„Нова поезия и проза” е най-новата литературна поредица на издателството на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Идеята за издаване на непознати, млади автори е на директора на издателството Димитър Радичков и на поета и преподавател Ани Илков от края на 2012 г. Досега поредицата е включила 14 дебюта в прозата и поезията и ще продължи да търси и предлага на читателите новите лица в българска литература.

Всички книги от „Нова поезия и проза” ще бъдат представени на щанда на издателството. Един от авторите от поредицата - Йордан Радичков ще се срещне с публиката на „София диша”, а разговорите му от тази среща, той е решил да се превърнат в основа за следващото му литературно произведение.

Под мотото „Знаем много, но правим твърде малко” ще премине изложбата, на Посолството на Германия в София - „Климат? Промени. Знание! Актуални новини от света на науката за климата”." Изложбата е кампания на организацията Джърман Уоч за адаптацията към климатичните промени тук и сега.

Как ще се променя хранителната сигурност в световен мащаб и каква ще отговорността на бизнеса и образованието към климата са само част от темите на изложбата. Към нея ще бъдат организирани и ателие за рисуване на текстилни торби, и образователната игра „Не изхвърляйте храна!” специално насочени към деца и родители.