/ iStock
Финалният кръг от Балканската лига по баскетбол на колички ще се проведе на 7 и 8 май в зала „Универсиада“ в София. Участие във финалния кръг ще вземат отбори от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и България.

На официалното откриване, което е на 7 май от 10:00 часа, ще присъстват министърът на младежта и спорта Радостин Василев и посланикът на Република Сърбия в България доц. д-р Желко Йович.

Поканени са още -  Георги Глушков, президент на Българска федерация баскетбол, Иван Ценов, генерален мениджър баскетбол на колички, Константин Папазов, старши треньор на Левски, Офелия Кънева, председател на „БКХУ Левски“, професор Марко Алексадрович, генерален секретар на лигата.

Стартът на надпреварата е на 7 май от 10 часа с мача между ККК Найс (Сърбия) и КК ОСИ Парамонт (Черна гора). Вторият мач е с начален час 12:00 часа и в него ще премерят сили българският тим – БКХУ Левски-София и отборът от Босна и Херцеговина ККК Биелина. От 17:00 часа е сблъсъкът между ККК Биелина и ККК Найс. Последен за деня от 19:00 часа е мачът между БКХУ Левски-София и КК ОСИ Парамонт.

Във втория ден на турнира (на 8 май) в първия двубой от 9:30 часа един срещу друг се изправят КК ОСИ Парамонт и ККК Биелина, а от 11:00 часа българският Левски-София излиза срещу ККК Найс. След последния двубой е предвидено и награждаването на първия по рода си турнир – Балканска лига по баскетбол на колички.

Всички желаещи могат да посетят срещите и да наблюдават оспорвана борба на европейско ниво в зала „Универсиада“. Входът е свободен. 

Балканска лига по баскетбол на колички е създадена през 2021 г. и в нея се включват БКХУ Левски, ККК Биелина от Босна и Херцеговина, ККК Найс от Сърбия и ККОСИ Парамаонт от Черна Гора. Отборите са обединени от обща мисия да разпространяват и развиват баскетбола на колички на територията на Балканите. Организацията дава възможност на хората с двигателни дефицити да се реализират като успешни спортисти.