Продължава скандалът за „Софийска вода. И БСП, и ГЕРБ чакат извинение
Продължава скандалът за „Софийска вода. И БСП, и ГЕРБ чакат извинение / снимка: БГНЕС, aрхив
Столичните общински съветници от БСП сезират етичната комисия за Николай Стойнев
59448
Столичните общински съветници от БСП сезират етичната комисия за Николай Стойнев
Продължава скандалът за „Софийска вода". И БСП, и ГЕРБ чакат извинение
  • Столичните общински съветници от БСП сезират етичната комисия за Николай Стойнев
  • Продължава скандалът за „Софийска вода". И БСП, и ГЕРБ чакат извинение

Продължава скандалът между групите в Столичния общински съвет около евентуалното разваляне на концесията на „Софийска вода", която изтича през 2025 г. Вчера общинските съветници от БСП и ГЕРБ се скараха по повод предложения референдум от левицата за разваляне на концесията. В отговор зам.-председателят на съвета от ГЕРБ Николай Стойнев ги обвини в лобизъм, тъй като предсрочно разваляне на концесията ще струва на софиянци между 200 млн. и 1 млрд. лв. Те пък се обидиха и го определиха като „лъжец", настояха за извинение и напуснаха заседанието.

Днес съветниците от БСП се заканиха да сезират етичната комисия в общината за поведението на Стойнев. Той пък от своя страна също каза, че очаква извинение.

Съветниците от БСП представиха документи от заседанието през 1999 година, на което е приет договорът за концесията на „Софийска вода". В поименния списък се вижда, че 14-те съветници социалисти са гласували против. Сред тях е бил и сегашният съветник от левицата Росен Малинов, разказа самият той.

Съветниците се заканиха да внесат искане до етичната комисия в общината за поведението на Николай Стойнев вчера. Според Малинов някой е изказвал толкова арогантна лъжа, както Стойнев на Никулден.

„Много рядко някой е изричал толкова арогантна и на сто процента лъжлива позиция, каквато вчера излъчи господин Стойнев. Явно в кръвта му някъде има вируси на Гьобелс. Той една лъжа я повтаря сто пъти и смята, че ще стане истина", каза Малинов.

Той разказа, че е присъствал на заседанието през 1999 година и е гласувал против. Малинов обърна внимание, че през 1999 г. сред гласувалите за концесията е човек на име Николай Александров. Този човек е работил по линия на ОДС в предварителната комисия за концесията, гласувал е за концесията и от ГЕРБ са го назначили за член на управителния съвет на дружеството, каза още Малинов и попита „Кой сега е лобист?".

Целта на искания референдум за прекратяване на концесията е скрита, смята председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. „Ние не оттегляме нашите обвинения в лобизъм", категоричен е той. Така предложеният сценарий е неизгоден за общината, заради огромните неустойки и дълговете на дружеството, които ще плащат софиянци, а те достигат до 1 млрд. лв., каза още Герджиков. „Нито един лев няма да дадем за подобни неустойки", категоричен е шефът на СОС.

Според него така предложеният въпрос на референдума - искате ли да бъде прекратен договорът за концесия със „Софийска вода" - изявява просто едно желание на софиянци.

„Аз лично също бих гласувал на този референдум против тази престъпна концесия", категорично заяви Елен Герджиков.

БСП са подкрепили концесионирането на ВиК мрежата в София през 1998 година,
каза Николай Стойнев от ГЕРБ и уточни, че именно там се залагат неизгодните параметри по договора. Сред тях са максимален срок на концесията и минимална концесионна такса. Година по-късно представителите на БСП се обявяват против избраната фирма, защото не е спечелил техният кандидат, смята Стойнев. Той допълни, че очаква от колегите си да признаят истината. „БСП лъжат нагло. Не очаквам да се извинят, защото те са нагли хора", каза той.

Стойнев допълни, че през 2008 година е гласувано второ допълнително споразумение, с което се затяга контролът върху концесионера, но тогава от левицата са били против.

От БСП пък казаха, че са поискали прекратяване на концесията на „Софийска вода" още когато главен прокурор на България е бил Никола Филчев. Тогава в БСП е бил и сегашният областен управител в София от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той потвърди за доклада до прокуратурата, но резултат не е имало. Единственият събрал кураж да се подпише под доклада е бил Божидар Димитров, каза още той.

Договорът със „Софийска вода" трябва да бъде прекратен, защото е неизгоден за софиянци, каза още Стойнев. Но единственият начин това да стане законова е с намеса от ДКЕВР, обясни Елен Герджиков. Трябва да има две последователни решения на комисията, за да се прекрати договорът поради неизпълнение. Такива решения има, но едното е паднало в съда, след обжалване от дружеството, уточни председателят на общинския съвет.

Росен Малинов каза, че не приема непрекъснатите оправдания с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и допълни, че комисията трябва да си смени наименованието. Малинов смята, че комисията трябва да се прекръсти на комисия за защита на монополите и техните интереси.

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков пък каза, че е озадачен от това, че вчера съветниците от БСП напуснаха заседанието и не участваха в гласуването на собственото си предложение за референдум. Герджиков каза, че това се случва за втори път през този политически сезон. Предишният път с такава постъпка, те дадоха на бизнесмена Христо Ковачки един месец време да събере необходимата сума, за да участва в увеличаването на капитала в Общинска банка, обясни Герджиков.