/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предстои подготовката на преобразуването на северното и източното крило на сградата на Централната минерална баня в балнеоцентър, съобщи председателят на групата общински съветници ГЕРБ-СДС Малина Едрева, цитирана от пресцентъра на Столичния общински съвет.

"След допълнителните проучвания, които бяха направени на дебита на водата за балнеолечение в Централната минерална баня, кметът Фандъкова възложи да се работи за създаването на балнео-център", заявява Едрева.

Заедно с главния архитект на София Здравко Здравков са подготвили план за обновяване на Централната минерална баня в София. Той е направен на база детайлния анализ на ОП "Софияплан", който обединява концепциите за развитие на северното и източно крило на сградата на Централна минерална баня. Те бяха създадени от екипите на трите обединения, избрани след конкурс - "Софийски терми", "Историческа баня", "Кенго Кума и Асошиейтс" и "Ямазаки плюс Иванов архитектс".

Планът за действие предвижда северното и източното крило на сградата да се превърнат в балнеоцентър, използващ оптимално наличната минерална вода.
Столичната община ще финансира преобразуването, като за целта могат да се използват средства от Фонда за устойчиви градове. Очакванията са ремонтът на сградата да струва между 9 и 12 млн.лв.

Друг голям проект, по който Столична община е бенефициент на фонда, е "Аквапарк Възраждане". Площта около сградата на банята ще бъде реновирана с общински средства. За фонда на Регионален исторически музей - София ще бъде намерено друго допълнително пространство.

Проектът за обновяване ще бъде определен след архитектурен конкурс, а в избора на финалисти ще участват и потенциалните концесионери. Резултатът от конкурса, както и Планът за опазване и управление на сградата ще са част от договора за концесия. Изборът на концесионер се прави от Столична община, като преди това трябва да бъде направено пазарно проучване.
Според Закона за културното наследство концесията може да е за максимум 20 години, а спечелилият ще трябва да организира цялостния процес на обновяване, следвайки избрания проект. Контролът ще се извършва от институциите, както и от независим консултативен съвет.

Успоредно с всичко това трябва да се актуализира оценката на техническото състояние на сградата, да се финализират режимите за опазване, да се направи План за опазване и управление на сградата, да се завърши процеса по утвърждаване на санитарно-охранителната зона на водоизточника, както и да се направи ремонт на съоръженията на водоизточника, посочва Малина Едрева, цитирана от пресцентъра на СОС.
 
БТА