Централна минерална баня в София става музей и СПА център
Централна минерална баня в София става музей и СПА център / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Централна минерална баня в София става музей и СПА център
47366
Централна минерална баня в София става музей и СПА център
  • Централна минерална баня в София става музей и СПА център

Централната минерална баня на столицата ще се превърне в музей и СПА център. Това стана ясно след подписването на договор за европейско финансиране на мащабния проект между министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

С 5 600 000 лв. от ЕС и още около 300 000 лв. от Столичната община ще се реставрира и ремонтира Централната минерална баня. Има и подготвена концесия за отдаване на една част от сградата за спа център.

В рамките на две години Централната минерална баня на София ще се превърне в Музей за историята на София. Проектът ще се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие", обясни строителният министър Лиляна Павлова.

"С това, за съжаление, изчерпваме ресурса, който имаме по Оперативната програма в областта на туризма, с изключение на малък ресурс, който имаме все още в Министерство на културата, за да развием бъдещия музей на София и още няколко паметници на културата от национално значение. Но въпреки това, на основата на тези прекрасни проекти, ще можем да направим и подготовката за следващия програмен период, където отново, чрез интегрирани проекти за подобряване на градската среда, ние да направим съчетание от паметници на културата с техническа, социална и културна инфраструктура. Съчетание на едни от по-мащабните проекти и се надявам да можем да направим още по-големи инвестиции от този род", каза Павлова.

Общо 29 общини у нас ще получат финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие" в подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции.