Втори инцидент в рамките на една седмица с паднало дърво
94396
Втори инцидент в рамките на една седмица с паднало дърво
  • Втори инцидент в рамките на една седмица с паднало дърво
Три дни след като дърво падна и едва не уби жена в София, огромен клон пада върху майка с дете в столичната Борисова градина. За щастие детето е невредимо, а майката е с наранявания по тялото.
 
От "Зелени системи" към общината обясняват, че клонът е здрав и зелен, но в топлото време можело да се случи. Изпълняващият длъжността шеф на дружеството Димитър Данчев посочи, че дърветата в парка се оглеждат ежедневно.
 
Клон падна върху майка с дете в Борисовата градина

Втори инцидент в рамките на една седмица с паднало дърво. Във вчерашния следобед Соня Рандева е в Борисовата градина заедно със съпруга си, тяхното дете и негови приятелчета. Изведнъж чуват силен тътен и след няколко секунди тя се намира затисната от отчупилия се клон.
 
"Инцидентът беше много страшен. Както всеки ден ние бяхме тук, на едно и също място сядам, защото има огромни дървета и прохладата тук е голяма. Както седяхме се чу страшен тътен. Детето ми заедно с още две дечица минаха и буквално нямаше и метър, и се чу този тътен. И това ни спаси. Предупреждението, че се кършеше клона. Видях, че детето ми е на метър, избутах мъжа ми, клонът отиваше точно в главата му. Аз успях да се обърна по корем, за да се предпазя. Детето ми е много стресирано", разказа пред Дарик Соня.
 
Дърво падна и рани жена на столична улица

"Ще продължа да се разхождам в Борисовата градина. Но смятам, че трябва да има доста подобрения и да има по-съвестно изпълнение. Можеше да е фатален инцидент", сподели още пострадалата жена.
 
А причината, която изтъкват от "Зелени системи" са жегите.
 
Дървото, което едва не уби млада жена в столицата, е било изсъхнало

"В топло време  текат различни процеси в дърветата и те са живи организми. Причините, поради които е станало това пречупване, са най-вероятно две. Соковете, които са в дървото, или са се изтеглили към клона, или са тръгнали към корените на дървото. Поради тази причина клонът или е натежал, или е изсъхнал на място и затова се е пречупил", разясни шефът на общинското дружество Димитър Данчев.
 
Въпреки поредния инцидент от "Зелени системи" са категорични, че проверки се правят ежедневно и опасните дървета се изсичат.