/ Дарик радио
Дървото, което вчера едва не уби млада жена в столицата, е било изсъхнало. Това е и причината за внезапното му падане. Това обясни пред „Дарик” изпълняващият длъжността директор на „Зелени системи” към общината Димитър Данчев.

Дърво падна и рани жена
 
Преди година и половина е извършена последната проверка на липата, когато само са окастрени клоните й. Данчев е категоричен, че до вчерашния инцидент не са постъпвали сигнали от граждани – дървото да бъде отсечено.
 
След вчерашния инцидент, проверката на общинските „зелени системи” установява, че корените на злополучното дърво били изсъхнали. При последната проверка преди 18 месеца"състоянието на липата било задоволително", посочи изпълняващият длъжността шеф на дружеството Димитър Данчев.

Линейката за ранената жена пристигнала за 19 минути, адресът подаден грешно

"Причината, поради която е паднало дървото, е това, че е сухо. По дърветата са извършвани манипулации преди време. То е било кастрено и при проверката е установено, че то е във видимо задоволително състояние, но със сухи клони. Поради това се е направила подмладяваща резитба за формиране на нова оформена и здрава корона. Това кастрене е направено преди година и половина. Но поради метеорологичните условия това дърво не се е развило и е загинало", каза Данчев.

"Нямам информация да сме получавали сигнали през този период, иначе е щяло да бъде отреагирано навреме", допълни той.

Бивш министър алармира за опасно дърво (ВИДЕО)

Случаят от вчера накара местните власти в София да закупуват специална апаратура, която ще търси опасните дървета в столицата.