Паметник Цар Самуил
Паметник Цар Самуил / Антон Меляков
Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха окончателно. Може да светнат отново срещу 3000 лева от Столичната община, съобщи авторът на скулптурата – Александър Хайтов. Според доц. Тодор Чобанов – заместник-кмет по културата в Столична община, не е било предвидено очите на Цар Самуил да светят и затова няма да поддържат диодите.
 
Инвеститорът Врабевски подарява на Столична община паметника на Цар Самуил, разказа авторът му – Александър Хайтов. Негово решение е очите му да светят и Столична община няма нищо общо.

Според доц. Чобанов е било изненада, че очите светят:
 

„Всички бяха изненадани от тази непредвидена в проекта инсталация. Затова сега ние не можем да поддържаме система, която не е узаконена по съответния ред“.

Как паметникът на цар Самуил стана един от най-абсурдните в света (ВИДЕО)
 
 
Публикувахте от Anton Melqkov в Понеделник, 8 юни 2015 г.

На друго мнение е авторът – Александър Хайтов:
 
„Знаеше се предварително, че ще бъде със светещи очи. Той го знаеше и искаше да го махне. Аз не се съгласих и го оставих така“.
 
По думите на Чобанов, за да светят очите на Самуил отново, трябва одобрение от редица институции и процедурата е дълга.

Столичният зам.-кмет: Паметникът на Самуил се радва на голям успех
 
 
Публикувахте от Anton Melqkov в Понеделник, 8 юни 2015 г.

Версията на Хайтов обаче е по-различна - той имал среща с Чобанов, който не се явил, пратил друг, който му казал да подпише, че е отказал да предаде схемата за светещите очи.
 
„Онзи човек ми каза, че схема не са правили, всичко е минало така. Но обещаха да се оправи осветлението. Казаха, че ще дадат схема на осветлението. Казаха, че това ще струва 3000 лева“, каза Хайтов.

Как светят в тъмното очите на цар Самуил? (ВИДЕО)
 
 
Публикувахте от Anton Melqkov в Понеделник, 8 юни 2015 г.

А ето и причината още след откриването на статуята очите да светят:
 
„Тогава се бързаше, защото настъпваха конкретни юбилеи - 1000 години имаше. Едно ново минаване на процедурата означаваше 6-8 месеца по институции. Нямаше толкова време“, каза Чобанов.
 
Хайтов допълни, че каквото зависи от него, ще направи безплатно, но диодите с гаранция 10 години и инженерната работа трябва да е срещу заплащане.
 
 
Публикувахте от Anton Melqkov в Понеделник, 8 юни 2015 г.