Паметникът на цар Самуил със светещите очи влезе в класация за най-безумните статуи в света. Американският сайт cracked.com публикува шеговито подреждане на най-абсурдните паметници, съобщава Нова телевизия.

Статията е озаглавена „8 статуи на прочути хора (които изглеждат абсолютно безумно)".

На последното, осмо място е карикатурна конна статуя в Нашвил на генерал от Конфедерацията.

След цар Самуил вдигат паметник и на княз Борис I в София

Следва ужасяващ скулптурен портрет на актрисата Люсил Бол в Селорон, Ню Йорк, за чието премахване вече има решение от властите.

Шестата позиция заема златист бюст на президента Джералд Форд с маймунска физиономия, който плаши децата на остров Макинак, Мичиган.

Нашият цар Самуил с пламенен поглед е на пето място.

Столичният зам.-кмет: Паметникът на Самуил се радва на голям успех

„Този български цар може да гледа направо в душите ви. Цар Самуил е бил важен лидер в българската история, разширил империята си в албански, сръбски и гръцки земи. Той бил постоянна заплаха за Византия. Но статуята би трябвало да демонстрира, че Самуил е имал добро сърце и е бил дълбоко загрижен за своите войници. Затова авторът на проекта за статуята решил, че очите на Самуил трябва да „излъчват вътрешна светлина" - буквално, а не образно казано", гласи коментарът на американското онлайн издание за родната скулптура.

Четвърти в класацията е чисто голият Том Круз с голям сциентоложки кръст в ръце.

Как светят в тъмното очите на цар Самуил? (ВИДЕО)

На трето място е главата на Стив Джобс, но не върху неговото тяло, а върху нещо, от което висят букви и цифри. Този паметник се намира в централата на „Apple" в Купертино.

На второ място е паметник на руския учен Евгений Микаелис и казахския поет Абай Кунанбаев в Казахстан, изваяни като герои от „Властелинът на пръстените".

За номер 1 сайтът признава статуя на Роналдо в родния му град в Португалия. Тя разбуни духовете с нещо неестествено голямо в шортите.

Източник: Novanews.bg