/ Георги Димитров
Общинските съветници избраха заместник-председатели на Столичния общински съвет (СОС), след като по-рано днес избраха и председател. Заседанието продължи 10 часа.

Съветниците решиха да удължат заседанието си до 23:00 часа по предложение на общинския съветник Георги Георгиев от ГЕРБ. В 22:00 часа ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието, след като предложените от тях промени за комисиите не бяха приети. Следващото заседание на СОС ще бъде на 22 февруари, предава NOVA. 

От осмия път: Столичният общински съвет избра временен председател

Отцепил се от “Възраждане” съветник получи зам.-председателски пост, редом с ПП-ДБ-СС, ГЕРБ, БСП и "Синя София". След 6 часа преговори в залата Карлос Контрера изненада със собствен списък за разпределението на комисиите.

"ПП трябва да разберат, че трябва да има баланс. Не може да дойдеш на преговори и да поискаш 5-те най-сериозни комисии да са с твои председатели. А в същото време да си малцинство. Така не се прави в тази ситуация", заяви Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

ПП-ДБ-СС поискаха почивка на няколко пъти, след като се оказа, че получават малко и незначителни по брой председатели на комисии. "Ние сме опозиция явно в СОС. Така че нямам търпение да започнем да показваме и да разкриваме всичките далавери на ГЕРБ в предишното управление", посочи Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ-СС.

След гласуването за председател на СОС общинските съветници излязоха в почивка, за да обсъдят кандидатурите за заместник-председателите. Заседанието беше подновено около 18:30 ч. 

След почивка в зала бяха направени пет предложения за заместник- председатели, които бяха гласувани. От "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София") предложиха Бойко Димитров, за когото гласуваха с 54 гласа "за" и четири против.

От групата на ГЕРБ-СДС кандидатът за зам.-председател е Георги Георгиев, който също събра 54 гласа "за" и трима против. Иван Таков представи кандидата на "БСП за България" – Диана Тонова, която беше избрана с 55 гласа "за", трима общински съветници гласуваха "против" и един се въздържа.

Друго отправено предложение в зала беше от групата на "Синя София", а именно Вили Лилков, за когото гласуваха 51 общински съветници, а четирима бяха против. Кандидатът на "Възраждане" беше Деян Николов. За него гласуваха 57 общински съветници, от тях седем бяха "за", 29 "против", а 21 се въздържаха. Друга приета кандидатура за зам.-председател на съвета беше на Цветелина Петрова, която събра 53 гласа "за", трима бяха "против", а един гласува "въздържал се". 

След гласуването за заместници на председателя общинските съветници решиха да излязат в 30-минутна почивка, след която да обявят и кандидатите за председатели на комисиите. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Николета Василева, Елена Николова/БТА, NOVA