/ БГНЕС
Нов сигнал до прокуратурата заради ремонта на „Графа“
101954
Нов сигнал до прокуратурата заради ремонта на „Графа“
  • Нов сигнал до прокуратурата заради ремонта на „Графа“
Нов сигнал до прокуратурата внесоха от организацията "Спаси София" във връзка с ремонта на столичния ул. "Граф Игнатиев". По данни на организацията Столичната община твърди, че ремонтът е бил забавен с общо 86 дни заради лоши метеорологични условия. Справка в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН обаче показва, че в близо половината от въпросните дни условията са били благоприятни. Според "Спаси София" по този начин на фирмата изпълнител са спестени неустойки в размер на близо 5 млн. лева.

Евгени Крусев отива на съд за щети над 900 000 лева


„Както всички вие знаете, многократно срокът за изпълнение на договора беше удължаван, като кметът Фандъкова и други длъжностни лица цитираха неблагоприятни метеорологични условия, заради които се е налагало това удължаване, общо с 86 дни. Това, което ние направихме, е да поискаме справка от института по метеорология на БАН, според която обаче се оказва, че в близо половината от тези 86 дни, в които е имало, според общината и надзора, неблагоприятни метеорологични условия, всъщност метеорологичните условия не са били неблагоприятни и е било възможно да бъдат извършвани строително-монтажни работи“, коментира Борис Бонев от "Спаси София" пред Дарик.

Нова солена глоба за ремонта на „Граф Игнатиев“
 
„Второто, което сме открили в нашето разследване показва, че в дни, в които има установено спиране на строителството, всъщност разполагаме със снимкови доказателства и видео материали, които показват, че в тези дни е извършвана дейност на обекта. Защо това е нарушение - защото по дефиниция, всъщност това е незаконно строителство“, обясни още той.

Повече от думите на Борис Бонев чуйте в прикачения звуков файл.