/ БГНЕС
279 хил. лв. е новата санкция, която кметът на София Йорданка Фандъкова налага на изпълнителя за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Причината - надигания на настилката на няколко места в зоната на релсовия път, които служители на общината констатират през уикенда. Според тях причината е температурно разширение около напречните отводнители. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
 
„На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители – затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента. Релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите, не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения“, написа във Фейсбук Фандъкова.

Граф Игнатиев улица ремонт
БГНЕС

Демонтираха Водната стена на „Гарибалди“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Тя посочи, че е поискала проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще направи за своя сметка в рамките на гаранцията на обекта.
 
„Над половин милион лева е общият размер на санкциите, които съм наложила до момента за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ (зона 2). За ремонта в Зона 4 – отказах приемане на обекта с Акт 15 и върнахме фирмата да коригира дефекти по първия етап – градините „Кристал“ и „Св. Кл. Охридски“ – затова време те нямат право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече“, допълни кметът.

Върнаха емблематичната пейка с баща и син Славейкови на площада

Граф Игнатиев улица ремонт
БГНЕС

В момента Столична община обжалва две решения на Управляващия орган на оперативна програма „Региони растеж“ за наложени санкции от 5% за двете зони. Управляващият орган на програмата налага санкции заради завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, с които иска фирмите-участници да разполагат и недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията.
 
„Пред съда ние защитаваме становището, че по-високите изискванията към експертите по контрол на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и обема на проектите. Безспорно и двете поръчки са свързани с изразходване на значителни публични средства и не намираме за основателно да са заложени минималните изисквания към експертите. В жалбите си пред съда посочваме още, че Управляващият орган не е отчел фактът, че поръчката е минала през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки и констатацията на АОП е: „не са установени несъответствия с изискванията на ЗОП“. В своите решения Управляващият орган все пак посочва, че процедурите са проведени при добро ниво на конкуренция и за коментираните по-високи изисквания към експерти, няма отстранени участници“, допълва в публикацията си столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Делото срещу Столична община за ремонта на „Графа” вече е факт
Агенция Фокус