Евгени Крусев
Евгени Крусев / БГНЕС
Това се разминава с първоначалната информация за щети над 5 млн. лева
Спецпрокуратурата предаде на съд бившия заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев. Той е обвинен за нарушение на Закона за обществените поръчки. В началото на седмицата заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата е изчислила и предполагаема щета от над 5 милиона лева, която можела да настъпи от действията на Крусев. Бившият заместник-кмет обаче ще отговаря за значително по-малка сума, а именно около 920 000 лв., съобщиха от държавното обвинение днес.

Разследването е стартирало по сигнал на организацията "Спаси София" за нередности по една от обществените поръчки, свързани с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Става въпрос за т. нар. виброизолационните подложки на трамвайното трасе, за чието поставяне са кандидатствали четири фирми.  Поръчката е спечелена от GP group, тъй като останалите кандидати не отговаряли на изискванията.

Бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев ще отговаря пред съда за ремонта на "Граф Игнатиев" за щети под 1 милион лева, а не както първоначално прокуратурата твърдеше - предполагаеми над 5 милиона за длъжностно престъпление и нанесени близо 1 млн. лева щети. Това стана ясно от съобщение на спецпрокуратурата.

Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев отива на съд

Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение „Подписка“ и наложена забрана да напуска страната. Той подаде оставка през декември м. г. именно поради казуса с ремонта на "Графа".

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.