Още един общински пункт за ваксинация срещу COVID-19 ще бъде открит от 27 септември в метрото, съобщиха от Столична община.

МЗ: Какви са възможните реакции след ваксина срещу коронавирусната инфекция

Той ще се намира на връзката между метростанците „СУ Св. Климент Охридски" и „Орлов мост“. Входовете към пункта са откъм Княжеската градина, откъм Орлов мост през травалатора - подвижната пътека към университета, както и през самата станция „Софийски университет“.

Достъп до него ще имат всички, които пътуват с метрото. Изнесеният кабинет ще работи всеки делничен ден от 14:00 часа до 19:00 часа. При голям интерес, работното време може да обхване и сутрешните часове на деня.

В пункта медицински екип от ДКЦ 11 ще имунизира желаещите граждани с всички, разрешени от ЕС ваксини. Първият изнесен кабинет в метрото, който беше разкрит в началото на септември, се намира в метростанция НДК откъм бул. "Патриарх Евтимий".

Неговото работно време е: понеделник, сряда и петък от 8:00 часа до 13:00 часа, а вторник и четвъртък - от 13.00 часа до 19.00 часа. В него на ден се имунизират между 30 и 70 души.

Ваксинационните пунктове в метрото се разкриват по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова, за да се даде възможност на повече столичани да се имунизират. На 25 и 26 септември желаещите да се имунизират ще могат да го направят в изнесените кабинети, организирани от Столична община и столичната РЗИ.

1132 ваксини са поставени в пунктовете в София през уикенда

Ваксини ще се поставят в пет от търговските центрове от 13:00 часа до 18:00 часа в „Парадайс мол“, „Ринг мол“, „Сердика мол“, „България мол“, The Mall, както и в Културния дом в парка до езерото в жк. „Дружба“ от 9.00 часа до 16:00 часа.

Имунизационен пункт работи и в ХII ДКЦ в База 1 на поликлиниката - жк. "Люлин 9" на ул. "Иван Бойчев" № 17, ет. 1, каб. № 5. Работното време е от 9.00 часа до 14.00 часа. Ваксините се осигуряват от Столичната РЗИ, а организацията се извършва от екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Здравеопазване“ на Столичната община.