Нарисуваха 30 метра стена на пчелите в София.

Инициативата има за цел да повиши вниманието върху полезните насекоми, които изчезват в световен мащаб, предава NOVA. Неугледната и издраскана стена в столичния парк „Св. Никола” вече е минало, а на мястото й има истинско произведение на изкуството.

Изрисуваха трафопост в Плевен с призив за опазване на пчелите (СНИМКИ)

„Нашата идея беше да направим първата такава стена, посветена на пчелите”, заяви Георги Пчелин от Фондация „Да спасим пчелите”. Преди да започне същинската работа, организаторите получават разрешение от общината, а на артистите са нужни 2 дни, за да създадат своята творба - при това напълно безвъзмездно.

С изрисуването на 30-метровата стена се заемат артистите от „София графити тур", а поводът е предстоящия Международен ден на пчелите.

„Популацията намалява в световен мащаб. Без тях няма да можем да живеем в крайна сметка, проблемът е, че те изчезват. Пчеларите стават все повече, а пчелите - не. Смъртността в България е огромна”, обясни още Георги Пчелин.

Една от причините за това са пестицидите, които се използват, казва пчеларят Петър Вълчовски. „Освен това може и да са различни болести по пчелите”, обяснява той.

Глобална карта на пчелите

А изчезнат ли пчелите, ще изчезнат и хората, е казал и самият Алберт Айнщайн. „Близо 99% от всичко, което ядем, е благодарение на медоносната пчела - има и други опрашители, но те са много малко”, обяснява Вълчовски.

Според Петър, хората има какво да научат от пчелите. „Пчелите са единни, когато има проблем. Когато някой нападне семейството, всеки си има роля и не се бърка, един идеален вариант на човешко общество”, обяснява той.

А утре ще бъдат поставени последните щрихи върху стената на пчелите. Те ще бъдат с послание за тяхното спасяване. „Хората, които минават покрай тази стена е хубаво да се замислят за природата, за цялата екосистема. Пчелите носят послание за живот”, обяснява Георги Пчелин.
nova.bg