Граждански протест срещу намеренията на oбщина Пирдоп да предостави терени за изграждане на фотоволтаични паркове. Недоволстват и фермери, които се страхуват, че ще останат без пасища за изхранване на животните.

Частни инвеститори искат да ги изградят на терен от 4300 декара. Предстои гласуване на общинския съвет, обясниха протестиращи.

Протест пред Столична община заради незаконната сеч в Борисовата градина

„Двама инвеститори са заявили инвестиционно намерение за тези 4300 декара. Но на проведеното обществено обсъждане, заявиха, че ще им трябват не повече от 2500 декара. Трябва да се знае, че това не е продажба, а отстъпено право за строеж за 35 години”, заяви кметът на Пирдоп Ангел Геров, предаде NOVA.

Фермерите настояват за фотоволтаиците да бъдат пасищата, които са на резерв в общината, а тези, които в момента се използват от животновъдите, да си останат за тях.

„Имаме 3000 декара резерв. Никога няма да си сложа подписа за там, където се разхождат жителите на Пирдоп. Точно в тази зона има писта за кроскънтри. Ноември ще има Балканско първенство. Смятате ли, че ще съсипя нещо, което ще прославя Пирдоп и ще му вдига имиджа?”, попита кметът.

Той обеща мястото за разходки на жителите на града да остане.