След абсурда с хората в Пролеша – какво ще се случи с потърпевшите, натрупали стотици хиляди левове глоби заради липсващи винетки. Вчера депутатите в ресорната комисия приеха на второ четене - при липса на винетка да могат да бъдат налагани само до три глоби годишно. Промените ще действат със задна дата от 1 януари 2019-та година, съобщи NOVA.

Очаква се в последните дни на народното събрание текстовете да бъдат приети и в пленарната зала. Според местните решеното от депутатите е "мечешка услуга" и не ги устройва.

"Ако ни бяха глобили три пъти през 2020 г. са 210 лева, нямаше да се стигне до сегашната ситуация. Вместо да решават проблема, те го задълбочават. Единият закон бие другия, ако няма юридически потенциал, да не го правят. 70 лева е глобата за липса на винетка, ако не е платена за 14 дни, тогава санкцията се увеличава на 300 лева", казва Гергина Петрова. 

Вера Александрова споделя, че има 17 глоби за 3 години, а това са 1200 лева, които тя дължи.

"Сега ще трябва да платя 2700 лева. Това ли е помощта? Да не говорим, че изобщо нямаме вина, защото сме заблудени и измамени от държавни органи. Не трябва да се приемат трите глоби. Не стига, че нямам нарушение, ами трябва и да платя три пъти повече. Неразумно е да се таксуват по 300 лева и няма логика", категорична е тя. 

Те са категорични, че ще обжалват пред съдия. Недоволството на хората може да ги изведе на блокада на пътя, предупреждават жителките. 

Повече вижте във видеото.