Недоволни жители на село Пролеша и още няколко села в община Божурище са на мирен протест пред сградата на АПИ, защото твърдят, че са излъгани, че могат да пътуват без винетки от общината до София през 2020 г. Две години по-късно разбират, че това не е така, но вече имат натрупани глоби за хиляди левове. Хората твърдят, че са жертва на „държавен рекет” и настояват наложените им санкции да бъдат анулирани, съобщи NOVA.

„Ние непрекъснато апелираме, излизат с оправдания, че имат подписани ясни инструкции, когато е създадено тол звеното след три нарушения да бъдем известявани - това досега не е спазено”, каза протестираща.

Хора от село Пролеша на протест пред МС заради глоби за винетки

Инж. Десислава Паунова от АПИ обясни, че проблемът с липсата на известяване се дължи на административни проблеми, свързани с „Български пощи”, и на това, че националното тол управление няма софтуер, с който при генерирана глоба автоматично да се получава известие.

Председателят на УС на АПИ Венцислав Ангелов посочи пред протестиращите, че единствено съдът може да даде отсрочка или да опрости глобите.

„В годините назад кметът на Пролеша е уведомяван три пъти, че за участъка се дължи винетна такса. АПИ е изпратила три писма към него”, добави Паунова.

Ангелов покани протестиращите на разговор в сградата на АПИ, за да обсъдят проблема.