/ БТА
"Имаше една голяма спекулация, която, за съжаление, продължава. Не зная каква е причината за тази битка, която се води от страна на министър Пеканов", заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на пътя към Дивотински манастир.

Пеканов: Трябва да правим стъпки за по-балансирано регионално развитие на страната

По думите й министърът твърди, че София взима огромни средства."От близо 13 млрд.лв., заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, средствата, които бяха заложени и защитени от нас при първия вариант на плана бяха в размер на 360 млн.лв. за метрото и 250 млн.лв. за канализация в четири населени места на Столичната община", каза Фандъкова.

Гражданите могат и сами да направят сметка какъв процент е това от тези 13 млрд.лв. Тези проекти отговарят на всички изисквания на плана и на ЕК. За радост успях да защитя средствата за метрото.

По начало те бяха защитени и заложени като 360 млн.лв., което е по-малко от 50 процента от нужните средства, подчерта столичният кмет. За останалите средства, повече от 50 процента, ние сме поели ангажимент да ги финансираме.

Пеканов: Очакваме финалното решение за Плана за възстановяване от партиите в парламента

По думите на кмета не отговаря на истината и това, че София разчита само на европейски средства. "София има капацитет да защитава заемни средства, за да може да съфинансира своите проекти.

За съжаление, средствата за канализация бяха категорично орязани", подчерта Фандъкова. Нямам обяснение защо. Успяхме да защитим проектите за тези четири населени места, влязоха в предишния вариант на плана и изведнъж тези 250 млн.лв. се оказаха изключително важни за новите стратегии на съставителите на този план", коментира Фандъкова.

Тя изрази надежда, всички народни представители от София, без значение от коя политическа сила са, да направят всичко възможно да защитят гражданите на София, защото тези пари не са за Фандъкова, за Столичната община, а за тези населени места, за които трудно биха могли да бъдат осигурени средства.

Парите за метрото отново противопоставиха Фандъкова и Пеканов

Кметът Фандъкова подчерта, че София има интерес да се развиват и другите региони, но София е двигателят на икономиката на страната. София произвежда над 40 % от БВП. Софиянци плащат като физически лица повече от 40 % от данъците в държавата.

Като юридически лица повече от 50 на сто от приходите в държавната хазна се плащат от софиянци. Те не получават тези средства, защото, за съжаление, финансовата ни система не е децентрализирана.

Затова София разчита само на местните си данъци и такси, и разбира се, на строгата финансова дисциплина, която наложихме, благодарение на която София има най-високия възможен кредитен рейтинг за община. Това ни позволява да защитаваме заеми.

Ние сме осигурили близо 300 млн.лв. собствени средства за метрото. По думите на столичния кмет правителството, Столичната община имат ангажименти към една четвърт от българските граждани, които живеят в София и не са изолирани от България.
БТА