Като кризисна мярка е възможно и да бъде намалена температурата на топлата вода
Столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев с извънредна пресконференция за състоянието на „Топлофикация София“. 

Кметът Йорданка Фандъкова определи като "недопустими и безпрецедентни" изказванията на "Булгаргаз" и КЕВР за спирането на газоподаването за "Топлофикация София" от първи септември. 

Припомняме, че ден по-рано КЕВР обяви, че започва извънредна проверка заради дълговете на „Топлофикация София“. Проверката е назначена след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на топлофикационното дружество по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли 2022 г. са в размер на 328 228 561 лв., съобщиха от регулатора. Ако просрочените задължения не бъдат заплатени в срок до 20 август 2022 г. „Булгаргаз“ възнамерява да прекрати от 1 септември 2022 г. договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират доставките за останалите клиенти, се казва още в писмото. 

Малко по-късно стана ясно, че съдът е обявил за противоконституционен избора на председателя на комисията Станислав Тодоров

Вчера председателят на КЕВР обяви, че е съгласен да спре газоподаването от 1 септември, с мотив, че трябва тези количества газ да се нагнетят в газовото хранилище "Чирен", за да може България да посрещне зимата с газ от хранилището. "Това е откровено признание, че няма достъчно договорени количества газ", категоричена бе Фандъкова. По думите ѝ това решение е признание за провал и безотговорност

Фандъкова бе категорична: "Заплахи за спиране на природния газ към София не мога да приема и софиянци няма да приемат това. Ясно е, че има проблем с осигуряването на газ за страната и трябва да се търсят решения в тази насока. Но смятам, че е недопустимо по този начин да се плашат хората".  

Проблемът е, че няма газ, а не в задълженията на "Топлофикация София". Това каза от своя страна председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му има решение от КЕВР, с което се признава, че държавата дължи на дружеството 332 млн.лв. "Някой трябва да каже, че царят е гол. Подходът, който ни притеснява - "Има Топлофикация - има проблем, няма Топлофикация - няма проблем" просто не е сериозно", категоричен беше Георгиев.  

На въпрос какъв е рискът София да остане без топлоподаване от септември, Фандъкова отговори, че е важно да се знае какви са гарантираните количества природен газ. "Ако няма газ, знаете какви са алтернативите. Те са краткосрочни решения /използване на мазут/ и са неприемливи за околната среда и въздуха. Като кризисна мярка е възможно и да бъде намалена температурата на топлата вода и на топлоподаването, но отново трябва газ. Без газ няма как да работи "Топлофикация София", категорична беше кметът. 

Ще направим всичко необходимо хората да не останат без отопление през зимата, заключи кметът Йорданка Фандъкова.