/ Дарик радио
Преди 10 години дължината на софийското метро беше 10 км, днес е 42 км, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Дарик радио.

Преди 10 години са се депонирали 100 процента от отпадъците, днес се депонират 15 процента, а след няколко години е възможно да има нулево депонираме на отпадъци, подчерта тя.

Промяната в модернизацията на градския транспорт е факт - 90 процента от автобусния парк е с екологичен стандарт евро 6. Вече се движат и електробуси с нулеви емисии, 25 нови трамвая.

Всичко това е коренна промяна в обществения транспорт на града, каза Фандъкова.

И още - първият от много години нов градски парк - парк "Възраждане", обновяват се всички големи градски паркове, посочи още Фандъкова, отчитайки свършеното през 10-те години, в които тя е кмет на София.
 


„Образованието, културата и духовнoстта е това, което променя отношението между хората и променя града, построени са над 90 детски градини, строят се 10 нови училищни сгради.
Правим много за театрите, за културата - например откритите пространства за култура. Операта в парка е такъв пример, вече има оперен туризъм“, допълни Фандъкова.

Кметът на София даде подробности и за поисканите от нея оставки в последните дни - вчера тя поиска оставката на главния архитект на "Младост". 

Фандъкова иска оставката на главния архитект на „Младост“

„Идеята там е да се спасят зелените пространства, но докато се полагат тези  усилия, главният архитект е направил абсолютна провокация и саботаж“, посочи Фандъкова. И допълни, че прави всичко възможност този човек да бъде освободен от длъжност.

Шефът на строителния надзор в Столичната община също подаде оставка.

Шефът на строителния контрол в София подаде оставка

Фандъкова посочи, че става дума за незаконни покрития на терасата на Пламен Георгиев.

Правилата трябва да се спазват от всички, не приемам обяснението, че нещо може да бъде незаконно, но допустимо, допълни тя.

На въпроса иска ли да бъде кмет на София в следващ мандат Фандъкова каза, че ще продължи да работи, но все още е рано да каже какво е нейното решение, това ще стане в навечерието на изборите, при всички случаи в началото на есента.

Що се отнася до ремонтите, особено на района на "Графа", Фандъкова посочи, че този проект за нея е урок и сега вече нещата се правят по нов начин. 

Глобяват с до 1 млн. лева изпълнителя на ремонта по „Графа“ заради нередности

Вече се обявяват включително международни конкурси с фокус върху качеството и е важно да участват международни архитекти, които участват и в конкурсите, но и в журито.

Очаквам този конкурс /за района на "Света Неделя"/ да доведе до добър резултат, каза още Фандъкова.

Отстраняват нередностите по ул. "Граф Игнатиев" 

Тя разказа и за настоящите и предстоящи ремонти в центъра на София и в района на околовръстното шосе - както тя обясни първи, втори и трети ринг.

Предстои и пускането на част от новите линии на метрото.
Дарик радио