/ Sofia Photo Agency, архив
Движението няма да се спира изцяло по време на реконструкцията
Без велоалея по бул. "Дондуков"
93765
Без велоалея по бул. "Дондуков"
  • Без велоалея по бул. "Дондуков"
Столичният булевард "Дондуков" ще бъде изцяло с павета, но без велоалея. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
Столичната община промени първоначалния проект за комбиниран вариант между паваж и асфалт като се съобрази със становището на Министерството на културата.
 
Обновяването на булеварда започва на 4 юни с подмяна на водопровода от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски", каза кметът на столицата.
 
Министерството на културата иска павета по бул. "Дондуков"

"Беше избран, и с решението на министъра на културата, вариантът, при който се запазват паветата. Ще се работи поетапно, без да се затваря изцяло движението, но ще се затваря едното платно. След това постепенно ще започне и цялостната реконструкция на булеварда до Ларгото", обясни Фандъкова.
 
След като булевардът ще е изцяло с павета, това означава, че от първоначалния проект отпада идеята за изграждане на велоалея, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Общината попита и софиянци как да изглежда бул. "Дондуков"

"Ще трябва да намерим друго решение за велотрасето - или по ул. "Московска", или някоя от успоредните улици. Желанието ни е да свържем направлението изток-запад с една велоалея и бул. "Дондуков" беше прекрасно място, така е заложено и в общия устройствен план, но ще търсим друго решение", коментира Здравков.
 
Поредно лято с ремонти в София - отварят едни булеварди, затварят други

Ремонтът започва на 4 юни и се очаква да приключи наесен. "Все още графикът с новия проект с паветата не ни е представен, но ще направим всичко възможно да се работи динамично", обеща Йорданка Фандъкова.