/ БГНЕС
Несъвършенствата след ремонта на Графа остават
101705
Несъвършенствата след ремонта на Графа остават
  • Несъвършенствата след ремонта на Графа остават
Неравните фуги по столичната улица  „Граф Игнатиев“,  на градинката „Св. Седмочисленици“ и на площад „Славейков“, недобре оформената настилка, както и некачественото озеленяване ще си останат в центъра на София и след продължилия година ремонт. Това стана ясно днес, след като в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова на „Славейков“, беше върната реставрираната пейка на баща и син Славейкови.

Върнаха емблематичната пейка с баща и син Славейкови на площада
 
Фирмата, изпълнител на ремонта – „Джи пи груп“, ще бъде глобена със 109 хиляди лева за некачествено изпълнение на ремонта, но по неофициална информация от Общината тя няма задължението да отстрани нередностите, тъй като те влизат в допустимите отклонения на техническия проект.
 
До края на вчерашния ден надзора за ремонта на „Графа“ и Столичната община трябваше да излязат със становище дали „Джи пи груп“ са отстранили забележките по строителните работи. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче днес обяви, че част от забележките не са отстранени:
 
„Категорично при изпълнението на растера и диагоналите с по-малките гранитни павета е допусната различна големина на фугата и недостатъчно фугиране. Различна големина на фугите е констатирана и в различни участъци на тротоара между булевард „Васил Левски“ и  бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, на площадното пространство на градината „Свети Седмочисленици“ и участъци от площад „Славейков“. Констатирано е и некачествено озеленяване в определени зони, основно около църквата „Свети Седмочисленици“. На отделни посадни места са констатирани недобре оформена и завършена настилка. Констатирана е и недобре подредена настилка на някои от капаците на ревизионните шахти.“

Демонтираха Водната стена на „Гарибалди“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
И затова фирмата изпълнител ще бъде глобена със 109 хиляди лева. А на въпроса имат ли задължение да отстранят констатираните нередности, столичният кмет препрати за отговор към Даниел Евлогиев от Транспортна инфраструктура в Общината:
 
„Ако имаме диагонал, защото виждате, че в момента целият площад е растерен, и определена част от тези диагонали не следват права линия, т.е. те могат да се експлоатират, те са безопасни за експлоатация. Няма проблем, няма издигания, няма пропадания. Хората могат да използват това нещо. Това нещо просто е изкривено под някаква форма. И това си е нарушение.“

Делото срещу Столична община за ремонта на „Графа” вече е факт
 
От „Джи пи груп“ обаче нямат задължение да отстранят нередностите, тъй като, по неофициална информация от Общината, констатираните пропуски са част от допустимите отклонения от техническия проект. Така на практика ремонтът на Графа официално завърши, а кога ще бъдат върнати част от сергиите на Славейков, чешмата на Свети Седмочисленици, както и подменените ограничители, станали известни като перки за акули, и до днес не е ясно.