6 години затвор за 31-годишен мъж, пребил до смърт приятелката си в Божурище, съобщиха от прокуратурата.

С осъдителна присъда приключи делото на първа съдебна инстанция срещу него. Подсъдимият живеел на семейни начала с жената в къща заедно с трите ѝ децата.

Между двамата често възниквали скандали по различни поводи. Мъжът й отправял закани вербално и по телефон за разправа. Понякога посягал физически на жената.

Оставиха в ареста мъж, пребил до смърт приятелката си в Божурище

На 28 декември 2021 г. подсъдимият отново се скарали. Той й нанесъл няколко удара с ръце в областта на тялото и на главата, ритници с крак, хванал я с ръце през гърлото и я душил.

Пострадалата успяла да се обади по телефона на децата си и да ги информира за случилото се. Първоначално жената е усетила силно главоболие, а по-късно и частично обездвижване. Дъщеря ѝ подала сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Адресът бил посетен от лекар и полицейски патрул. С оглед здравословното състояние на жената тя била транспортирана в болнично заведение. Въпреки предприетото лечение, тя починала.

От направените съдебномедицински експертизи е видно, че причината за смъртта на жената е въздействие в областта на шията, довело до закрита травма на артерия с последвал масивен инсулт.

Безспорно е установена и причинно-следствената връзка между нанесената от подсъдимия тежка телесна повреда и настъпилата смърт на жената. Съдът призна подсъдимия за виновен за извършеното от него деяние и му наложи наказание от 6 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок.