/ БГНЕС
200-килограмовата стара авиационна бомба, открита днес при строежа на метрото, е отстранена и транспортирана извън София, съобщиха за Дарик от Столичната община.

Движението в района на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Оборище” е възстановено, а живущите в евакуираните сгради в близост до Военната академия се прибраха по домовете си. Възстановено е движението и на всички автобуси, които днес пътуваха по променени маршрути.

Военнослужещите от състава на военното формирование на Сухопътните войски в Горна баня и от авиобаза Крумово са извършили разузнаване на боеприпаса. Установено е, че това е осколъчнофугасна 220-килограмова авиационна бомба от времето на Втората световна война. Авиобомбата ще бъде унищожена на 25 октомври в район извън населени места - на полигона в Сливница, съобщиха от Министерството на отбраната.

Откриха стар боеприпас при ремонта на столичен булевард (СНИМКИ)

200-килограмовата бомба вече е отстранена
БГНЕС

Старата незвривена авиационна бомба беше открита от строители по време на изкопните работи за новото метро в района на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Оборище”. Заместник-директорът на СДВР старши комисар Христо Златанов обясни, че бомбата е била заровена десетилетия: "Сега при изкопните работи за основата на новата метростанция строителите се натъкнали на нея. Информирали са дежурния на Военна академия, оттам сигналът е постъпил при нас. Бомбата е около 200 кг, дълга над метър, диаметър около 30-40 см., силно корозирала".
 
Движението в района бе напълно отцепено, а близката гимназия „Мигел де Сервантес” беше евакуирана, както и всички сгради с изглед към Военната академия. При намиране на боеприпас той трябва да бъде транспортиран и унищожен на безопасно място в светлата част на денонощието. От Столична община беше осигурена палатка, в случай че се наложи хората да пренощуват извън домовете си.

Военните обезвреждат седмично по 3-4 боеприпаси, открити от граждани

200-килограмовата бомба вече е отстранена
БГНЕС

По-рано днес заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов заяви, че няма пряка опасност от взривяване на боеприпаса.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на място благодари на военнослужещите за бързата и навременна реакция. Въпреки настъпилата тъмнина с професионалните си действия те успяха бързо да извлекат бомбата и да я транспортират извън София. Това даде възможност на евакуираните в близките блокове жители да се приберат в апартаментите си, подчертават още от министерството.