Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев / БГНЕС
Военните обезвреждат седмично по три-четири боеприпаси, открити от граждани
99117
Военните обезвреждат седмично по три-четири боеприпаси, открити от граждани
  • Военните обезвреждат седмично по три-четири боеприпаси, открити от граждани
По три, четири боеприпаси, открити от граждани, обезвреждат на седмица военните. Това стана ясно на днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана. Пред депутатите началникът на отбраната ген. Андрей Боцев обясни, че боеприпасите се обезопасяват от модулните формирования само в светлата част на деня. Ако те обаче са открити в населено място и застрашават живота на хора, действия се предприемат веднага.

Специалисти от ВВУБ "Георги Бенковски" обезвредиха боеприпас край Плевен
 
"В седмицата най-малко три-четири сигнала имаме за мини, боеприпаси, гранати и т.н. Днес също в Габрово прибирахме ръчна граната. Различни са случаите. Намирани са до кошчета, при поправка на покриви, при почистване на тавани, мазета. Обикновено ги оставят отвън до кошчетата и гражданите сигнализират. Трябва да се има предвид, че на модулните формирования е забранено да се действа в тъмно време, само в светлата част на деня. Затова понякога се получава така, че имаме сигнал, но докато дойде до нас, става късно и се охраняват от служители на РПУ-тата до сутринта, когато взимаме мерки. Ако е в населено място и застрашава живот или се налага евакуация на жилищна сграда и т.н., модулите въпреки тази забрана действат незабавно. Много такива случаи сме имали и модулите са си свършили работата. Първо се изпраша група за разузнаване, за да се уточни каква е мината, дали е опасна, дали може да се изнесе на безопасно място или пък трябва да се предприемат някакви действия да се взриви, разбира се, спазвайки мерките за безопасност", обясни ген. Боцев.

Специалисти от ВВУБ „Георги Бенковски” обезвредиха снаряд от минохвъргачка
 
Ген. Андрей Боцев каза също, че цялата дейност на модулните формирования по обезопасяването на боеприпасите се документира.